kunst

Avdelingsleder Dag Guttormsen viser stolt frem verket "intet nytt under solen" av kunstneren Lars Widenfalk som pryder Bioteknologibygningen ved UMB.

Intet nytt under solen

Tidligere forsker og avdelingsleder Dag Guttormsen ved Bioteknologibygningen på UMB har valgt seg verket "intet nytt under solen" Av Lars Widenfalk. En tittel som neppe er slagord for de som har sin arbeidsplass i bygget.

Publisert Sist oppdatert

Da Bioteknologibygningen ble laget, ble det tidlig klart at man skulle ha flere flater disponible for kunst. Arkitekten tegnet bygget med hensyn til dette.

– Jeg satt jo i juryen og var med på hele prosessen. Heldigvis hadde arkitekten satt av plass til et sted i bygningen som skulle brukes til kunst. Ofte er det jo slik at man flytter inn i et bygg og kjøper inn kunst og bare henger det opp der det er plass. Det er ikke alltid like heldig, forteller Guttormsen.

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) består av mange ærverdige gamle bygninger, men også flere av nyere dato, slik som Bioteknologibygningen.

– Vi var fire stykker som satt i juryen som skulle velge både kunstner og ide til utsmykkingen. En slik prosess er ganske krevende når man har forskjellige meninger innad i juryen og i tillegg har du både kunstner og arkitekt som melder seg inn i diskusjonen, forteller han.

Allikevel ble de enige til slutt, og skulpturene som til sammen danner verket "intet nytt under solen" har fått en sentral plassering i bygningen. Trappen med livets brød og den egyptiskinspirerte kvinnen med løs arm med en frosk på står inne, mens katten er plassert ute med ett øye på de andre skulpturene.

– Du er jo åpenbart engasjert i kunst, og dette verket spesielt, men sånn generelt, hva betyr det å ha kunst på arbeidsplassen?

– Personlig synes jeg det er veldig viktig å omgi seg med kunst. Kanskje spesielt på arbeidsplassen, der man ofte har behov for et avbrekk og la tankene vandre nye veier. Har man noe pent, interessant eller engasjerende å hvile øynene på da, så får man kanskje helt nye perspektiv på ting, sier han.

– Men andre forskere som jobber her, hva synes de?

– Dagens forskere er så utrolig spesialiserte. Deres felt er så smalt at de må nesten begrave seg helt i emnet, og jeg er ofte usikker på om de legger merke til noe annet, sier han.

Og jeg lurer på om han har rett der vi står blant alle studentene som er dypt inne i faglige samtaler eller haster forbi uten å løfte blikket.

– Ja, det gjelder selvsagt ikke alle, avslutter han og viser fornøyd hvordan frosken har blitt så blank fordi det er så mange som har berørt den.

Powered by Labrador CMS