Arbeidsliv

Prosessoperatør Irene Codiglia Karlsen håper at flere kvinner velger utdanning innen kjemiprosess. Her er hun sammen med Spinnepiken av Arnold haukeland, som ble gitt Borregaard på slutten av 50-tallet.

Kvinnestyrke i industrien

Spinnepiken er for Borregaard et symbol på bedriften som kvinnearbeidsplass – både i fortiden og fremtid.

Publisert Sist oppdatert
Kunst på jobb

– Skulpturen var en gave til Borregaard fra Sarpsborg kommune. Vi fikk den for vårt pionerarbeid med å inkludere kvinner i arbeidslivet etter andre verdenskrig. Arbeidet ga familiene økt velferd og utsikter til videre utvikling, forteller Irene Codiglia Karlsen. Hun er prosessoperatør i Borregaard, et avansert bioraffineri med fabrikker verden over og hovedsete i Sarpsborg.

Den gang drev Borregaard blant annet en tekstilfabrikk, finpapirfabrikk og spinneri der kvinner var sterkt representert. Disse fabrikkene ble etter hvert lagt ned, og i dag består produksjonen i hovedsak av biokjemikalier som spesialcellulose, lignin, bioetanol og vanillin - alle alternativer til oljebaserte produkter.

Som i annen treforedlingsindustri, har størstedelen av Borregaards arbeidsstokk tradisjonelt sett bestått av menn. Men i takt med innføringen av ny teknologi, har bedriften gått fra å være tradisjonell prosessindustri, til å være en kunnskapsbasert bedrift.

– Arbeidsoppgavene har gått fra å kreve rå muskelkraft til å kreve mer hjernekraft og stadig høyere grad av kompetanse. Denne utviklingen har ført til rekruttering av stadig flere kvinner til ulike funksjoner i bedriften – både når det gjelder administrasjon, ledelse og forskning, men også innen operativ drift og vedlikehold. Eksempelvis er kvinneandelen i fabrikkorganisasjonens ledergruppe, samt kvinneandelen i forskningsavdelingen på rundt 50 prosent, sier Karlsen.

Hun forteller at det å passere Spinnepiken på vei til jobb minner henne på at kvinner er viktige også i produksjonen på Borregaard.

– Vi ønsker oss enda flere kvinner inn i produksjonsrelaterte stillinger og håper at flere unge jenter velger å utdanne seg innen kjemiprosess, legger hun til.

Spinnepiken, som også kalles Borregaardspiken, ble laget av Arnold Haukeland i 1956 og er i dag plassert utenfor Borregaards driftssenter ved industrianlegget. Haukeland var selv fra Sarpsborg, og som utdannet sivilingeniør arbeidet han på Borregaard en periode før han ble billedhugger på heltid. Kunstneren er kjent som en av de fremste eksponentene for abstrakt skulptur i Norge i etterkrigstiden. Arnold Haukeland står også blant annet bak kunstverket Elementene foran Rådhuset i Sandvika og Air plassert på Universitetsplassen på Blindern i Oslo.

factbox_156

Kunst på jobb
Powered by Labrador CMS