Ledelse

– God ledelse tar hensyn til biologi

«Biologisk lederskap» er veien til suksess, mener ledelseforfatter.

Publisert Sist oppdatert

Du blir ingen god leder dersom du ikke tar hensyn til dine medarbeideres biologi, mener forfatter og tidligere leder Thomas Lundquist.

– I mitt eget lederskap vendte jeg tap i mangemillionersklassen til mange millioner i gevinst gjennom å jobbe mer «biologisk». Det utgjør en enorm forskjell, sier forfatteren til E24.

Lundquist ble som leder av barnemuseet Junibacken nominert til «Årets leder» i Sverige to år på rad. Han klarte dessuten å snu underskudd til overskudd og få en plass på toppen blant Sveriges beste arbeidsplasser.

– Som siviløkonom innså jeg at det fins parametre som det ikke gikk an å regne på, som var avhengig av biologi, ikke økonomi. Jo mer biologi jeg leste, jo mer innså jeg at jeg ikke forsto hvordan vi egentlig fungerer, forteller Lundquist.

Han bruker vanlige samtaler som et eksempel. Vi kan selv sende ut rundt 175 ord i minuttet, men har kapasitet til å ta imot omtrent det dobbelte. Denne overkapasiteten betyr at du må gå ut fra at den du snakker med tenker på noe annet i løpet av samtalen, og kanskje ikke får med seg alt du sier.

– Som leder kan du også innføre det jeg kaller for «pilotkommunikasjon», det vil si å kvittere ut vesentlig informasjon. En studie på en restaurant viste at tipsen økte med 70 prosent når servitørene gjentok ordrene overfor gjestene.

Man bør også ta hensyn til biologien når man skal rekruttere, mener Lundquist. Den enkle årsaken er at vi mennesker er flokkdyr.

– Det er uheldig at lederulven alene gjør rekrutteringen uten at flokken har noen innflytelse. Derfor bør den være med å rekruttere. La flere være med på å påvirke hvem som skal få jobben. Det er som et kinderegg, og du får flere positive overraskelser i ett, sier Lundquist til E24.

Powered by Labrador CMS