superkvinne_kar.jpg

Finn din indre drivkraft

Publisert: 18. oktober 2011 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Danske Birgitte Svinth er organisasjonspsykolog, og ledere kom på hennes kurs for å lære å motivere sine medarbeidere. Det som slo henne var imidlertid at det ofte ikke stod særlig bra til med ledernes egen motivasjon.

I et innlegg hos Ledelseidag, skriver Svinth at ledere kan skamme seg over at motivasjonen uteblir. Som sjef skal man jo brenne for jobben, ikke sant? De fleste synes ikke at de kan drøfte manglende motivasjon med sin egen overordnede heller.

For at en leder skal kunne motivere andre, må han imidlertid være i stand til å motivere seg selv, mener psykologen.

Ledere har mange ytre motivasjonsfaktorer å forholde seg til, det være seg mål, tidsfrister, resultatkrav, tilbakemeldinger, lønn, makt og innflytelse. Det vil imidlertid være stunder hvor resultatene lar vente på seg, tilbakemeldingene uteblir, lønnen ikke matcher innsatsen og hvor det er så som så med innflytelsen.

Den indre motivasjonen kan imidlertid bidra til å skape balanse i motivasjonsregnskapet. Indre motivasjon kan handle om verdier, mening, personlig utvikling og prestasjoner. Indre motivasjon er en sterk, effektiv og vedvarende motivasjonskraft hvor undersøkende, lekende og nysgjerrig adferd i seg selv er en belønning.

Birgitte Svinths erfaring er at mange lederes motivasjon ligger i en eller flere av disse kategoriene:

  • Muligheten til å bestemme og ha innflytelse, å være den som går foran og setter dagsorden. (Selvstendighet/selvstyre)
  • Ønsket om å prestere på høyt nivå, få ting til å fungere og løse komplekse problemstillinger. Ikke nødvendigvis for belønningens skyld, men som en indre drivkraft hos den enkelte. Noe som gjør lederskapet verd innsatsen. (Mestring)
  • Muligheten til å være til å være en hjelper og katalysator og bidra til noe som er større enn en selv. (Formål)
Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no