138308187_istoc.jpg

Ideen er bare begynnelsen

Publisert: 6. februar 2008 kl 09.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Hvorfor er noen bedrifter flinkere til å få lønnsomhet ut av innovasjon enn andre? Konsulentfirmaet Arthur D. Little stilte spørsmålet, gjennomførte en studie, og kom opp med følgende svar: Det handler om ledelse.

Suksessen til selskaper som kleskjeden Zara, elektronikkonsernet Philips og bilprodusentene Scania og Volvo er ikke kommet bare fordi de er gode til å skape nye produkter. Den kommer også fordi disse selskapene er flinke til å identifisere hva slags verdier de vil at innovasjonen skal skape. Og så snart de vet hva slags verdier de ønsker å skape, sørger de for å knytte innovasjonsprosessen tett opp til markedet og den forretningen de driver.

Martin Montonen ved Volvo Cars i Sverige har i et intervju med Ukeavisen Ledelse forklart at når Volvo skal utforme en ny bil, legger de hver eneste komponent under lønnsomhetslupen. Hva gir verdi for kundene? Hva er de villige til å betale ekstra for? Sikkerhet, metallic lakk eller mer lagringsplass? For å finne ut hva kundene vil ha, gjennomføres de blant annet dybdeintervjuer for å finne ut hvordan kundene bruker bilen.

Vellykket innovasjon handler ifølge studien fra Arthur D. Little ikke om hvor mye penger du bruker, men om hvorfor og hvordan du bruker midlene, skriver management-issues.com. Det handler om å vite hva slags verdi du vil skape og deretter leder innovasjonen på mest mulig hensiktsmessig måte ut fra den konteksten man faktisk opererer i.

- Måten man organiserer innovasjonen på vil blant annet avhenge av bransje, konkurranseforhold og hvor selskapet ligger i verdikjeden, sier Per I. Nilsson, direktør i konsulentselskapet, til nettstedet.

Saken fortsetter under annonsen