Ledelse

– Lederne trenger autoritet, men de trenger ikke værer autoritære av den grunn, sier BI-rektoren.

Ledere under press

Stigende forventninger til lederne om å ta ansvar for ansattes velvære og følelser setter press på deres autoritet. Det holder at de oppfører seg som folk, mener BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Publisert Sist oppdatert

– I noen tilfeller har ledere som tar nødvendige grep blitt møtt med ”varsling” om helsefarlig ledelse, mens sosiale medier bruker svertekampanjer, skriver Colbjørnsen i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

– Ledere må oppføre seg på måter som gir gode relasjoner til medarbeiderne. De kommer imidlertid langt med bare å vise vanlig folkeskikk, fortsetter han.

Det var på BIs Årskonferanse rektor Colbjørnsen mente at når norske ledere blir tjenerskap for sine ansatte, kan det skape handlingslammelse og konflikt. Han kalte det curlingledelse når lederen går over til å bli tillitsvalgt, skrev VG. Han ble motsagt av hotellinvestor Petter Stordalen, som kalte hans ønskede lederstil for «kondomledelse» – at lederens meninger trekkes over hodet på de ansatte. I ukene etter har debatten gått.

– Lederne trenger autoritet, men de trenger ikke værer autoritære av den grunn. De har mye å hente på å involvere medarbeiderne i omstillingsprosesser, skriver Colbjørnsen, og legger til at ledernes autoritet ikke bar trues av tjenerrollen men også av at bedriftsledelse underkjennes som et eget fag som krever relevant utdannelse og praksis.

– Ledelse er imidlertid for viktig til at ledernes underholdningsverdi skal styre rekrutteringen, avslutter BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Powered by Labrador CMS