uformelle_leder.jpg
Norske ledere gir medarbeiderne mer frihet, og har stor takhøyde for feiling, ifølge en doktorgradsstudie utført av Berit Sund ved NHH.

Norske ledere foretrekker uformell styring

Publisert: 14. januar 2013 kl 10.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Norske ledere bryr seg om medarbeiderne, og gir dem mer frihet enn ledere i andre land. Slik får de mest ut av sine medarbeidere, ifølge en doktorgradsstudie som utføres av Berit Sund ved Norges Handelshøyskole (NHH).

I et intervju med Dagens Næringsliv forteller Sund at det finnes en typisk norsk kultur. Norske sjefer oppfører seg på en bestemt måte som skiller seg fra ledere i mange andre land.

Norske ledere er inkluderende, og bryr seg om sine ansatte. De gir medarbeiderne mer frihet, og har stor takhøyde for feiling. Posisjon, titler og hierarki er ikke viktig for dem.

Kalkulerende

Det kan virke som om norske sjefer er snillere og mer naive enn sine utenlandske kollegaer, men dette er ikke tilfelle, ifølge Sund:

– Det er ikke et uttrykk for at de er så myke og snille. Jeg ble overrasket over hvor bevisste norske ledere er. Det ligger en god del kalkulasjon her. De velger denne lederstilen, rett og slett fordi den virker best på norske medarbeidere, sier Sund til Dagens Næringsliv.

Etter 42 dybdeintervjuer med mellomledere og medarbeidere i tre norske organisasjoner i tre forskjellige bransjer, kan norske sjefer beskrives slik:

Annonse
  • Ekstremt involverende
  • Gir mye frihet til ansatte
  • Foretrekker uformelle kontrollmekanismer (fysisk nærhet, hyppige samtaler)
  • Tolerante for feil
  • Resultatorienterte
  • Kalkulerende (velger lederstil ut fra hva som får mest ut av de ansatte)
  • Paternalistiske (opptatt av sine ansattes ve og vel, også når det gjelder deres privatliv)

En kvantitativ spørreundersøkelse, basert på dybdeintervjuene, vil bli gjennomført på vårparten 2013, for nærmere å undersøke effektene av de kartlagte særtrekkene ved norsk ledelse.

 

 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no