Satser på missiler

Publisert: 13. april 2011 kl 09.04
Oppdatert: 13. april 2011 kl 08.57

– Det kan bli en gedigen suksess, med fortjeneste på opp mot 30 milliarder kroner, og et løft for norsk forsvarsindustri. Men det kan også bli mindre vellykket, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet til VG.

Håpet er at Kongsberg Defence Systems (KDS) skal kunne få kontrakt med flyleverandøren Lockheed Martin om å utvikle det spesielle missilet Joint Strike Missile (JSM) til F-35. Kostnaden til utviklingsarbeidet er tidligere beregnet til om lag 800 millioner kroner.

Tidligere var gjenkjøpsavtaler garantert når store forsvarskontrakter ble inngått. Nå er det konkurranse mellom våpenprodusentene om å få slike avtaler. Til nå har Norge fått kontrakter for 2,2 milliarder kroner. Målet er å få kontrakter for det flyene vil koste – kanskje om lag 50 milliarder.

– Uten JSM er det umulig å komme opp i 100 prosent gjenkjøp. Vi er nødt til å lykkes med JSM, fortsetter Ingebrigtsen, som også vil ha flere kontrakter for norsk industri.

– JSM vil ha en enorm markedsfordel ved at det vil være det eneste missilet tilpasset F-35, sier konsernsjef Harald Ånnestad i KDS.

Saken fortsetter under annonsen