Samfunn

Du får regningen

Tilbudet fra staten i jordbruksforhandlingene er fem dager på overtid, men uansett hva partene blir enige om før fristen går ut om en knapp uke, er det du som får milliardregningen.

Publisert Sist oppdatert

Statens tilbud til bøndene har blitt utsatt fordi det er uenighet i regjeringen om du skal betale oppgjøret over skatteseddelen eller gjennom økte matvarepriser, skriver Aftenposten.

– Det pågår løpende, hektiske møter med sikte på å finne en avklaring, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell, om det manglende tilbudet.

Det er flere forhold som spiller inn. For det første er 2011 et valgår, og for Senterpartiet er det viktig å kunne vise til et godt jordbruksoppgjør for å vise at de er på bøndenes parti og at deres regjeringsdeltakelse gir uttelling for dem.

Dessuten holder landbruks- og matdepartementet på med en jordbruksmelding som skal være klar før valget, og som skal legge føringer for jordbrukets utvikling i Norge i årene fremover. Også her har Sp interesser på bøndenes vegne, ifølge Aftenpostens kilder.

Bøndene krever 2,6 milliarder kroner hvorav 580 millioner skal tas ut i økte priser, resten over statsbudsjettet. Det skal gi bøndene en lønnsvekst på 45 000 kroner i året pr. årsverk.

Powered by Labrador CMS