Samfunn

PROTESTERER: Erna Solberg ønsker en annen sammensetning av kommisjonen som skal undersøke terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.

Erna la inn protest

Høyre-lederen frykter at regjeringen skal opprette en for lite uavhenging og systemkritisk kommisjon med for stor tilknytning til de offentlige styresmaktene.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge VG måtte Erna Solberg selv be om å bli tatt med på råd før regjeringen utnevner 22. juli-kommisjonen.

Nå har hun lagt inn protest. Solberg er redd for at kommisjonen blir for knyttet til departementer, etater og regjeringen selv.

- Jeg har gitt mine synspunkter. Noen av dem har vært svært tydelige, og noen er mer generelle, sier Erna Solberg til VG.

Etter det avisen kjenner til skal regjeringen vurdere å be en dommer fra Høyesterett til å lede kommisjonen. En tidligere politimester blir etter all sannsynlighet spurt om å være utvalgsmedlem.

Høyre er kritisk til begge. Årsaken er blant annet at saken mot Anders Behring Breivik kan havne i Høyesterett, og at et habilitetsproblem derfor kan oppstå. Partiet er også i mot at en jurist skal lede utvalget, siden dette ikke er et granskningsutvalg. En tidligere politimester er dessuten for nært knyttet opp til politiet, mener Solberg.

– Norge er et lite land, og folk som har jobbet etater tidligere har ofte en aksje i hvordan det er tenkt. Derfor er det viktig å få inn et utenforperspektiv, sier Solberg til VG.

Powered by Labrador CMS