Jagerflyene blir dyrere, men ingen vet hvor mye

Publisert: 9. februar 2011 kl 08.18
Oppdatert: 9. februar 2011 kl 08.03

– Vi har fortsatt en akseptabel margin til kostnadsrammen vi anslo tidligere, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til NTB.

Han har de siste dagene hatt en rekke møter i Washington for å få rede på status for og forventninger til den videre utviklingen av jagerflyet F-35, eller Joint Strike Fighter (JSF). Konklusjonen er at etter to forsinkelser på til sammen rundt to år, er prosessen tilbake på skinnene igjen. Tidsplanen om leveranse av fire treningsfly i 2016 og en gradvis innfasing av de 48 flyene som skal brukes i operativ virksomhet fra 2018 ligger fast, ifølge Ingebrigtsen.

– Prisen for Norges del kommer til å bli noe høyere enn vi antok, fordi amerikanerne har besluttet å utsette kjøpet av 124 fly. Hvor mye det er snakk om kan ingen forsikre om i dag, sier Ingebrigtsen.

USA har vedtatt å kjøpe 2.443 fly. Det skal ikke være snakk om å redusere antall fly, slik det tidligere har vært spekulert i. Likevel kan en del av flykjøpet bli utsatt i tid.

Fikk forsikringer

Totalrammen for det norske flykjøpet – som vil bli den største forsvarsinvesteringen i Norge noen gang – er i mediene blitt anslått til 42 milliarder kroner. Selve anskaffelseskostnaden ble først anslått til 18 milliarder kroner.

Ingebrigtsen har hatt møter med det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, representanter for republikanere og demokrater i Kongressen og Senatet samt med produsenten Lockheed Martin. Ifølge Ingebrigtsen ble det gitt solide forsikringer om at det fra amerikansk hold er bred tillit til gjennomføringen av utviklingsprosessen som gjenstår.

Saken fortsetter under annonsen

– Programmet er fullstendig gjennomlyst og friskmeldt. Det har kanskje ikke vært direkte sykt tidligere, men det har vært forsinkelser som vi har likt dårlig. Nå har vi fått forsikringer om at det ikke er flere skjeletter i skapet, sier Ingebrigtsen.

Urealistisk tidsplan

Etter en fullstendig gjennomgang av hele utviklingsprogrammet, legger amerikanske myndigheter nå en helt annen tidsplan til grunn. Etter ni års arbeid med det nye flyet, gjenstår det fortsatt nesten seks år med utvikling og testing, ifølge fagtidsskriftet Aviation Week.

Der blir den opprinnelige framdriftsplanen karakterisert som «aggressiv og uoppnåelig» og basert på antakelser. I den nye utviklingsplanen er det blant annet lagt inn 2.000 flere testflyginger enn opprinnelig planlagt, slik at det totale antallet kommer opp i 7.800 gjennom de neste fem og et halvt årene. Så langt er det bare gjennomført 600 flyginger.

Den norske regjeringen planlegger å be om Stortingets godkjennelse – og få den formelle investeringsbeslutningen – i løpet av 2011 eller 2012, ifølge Ingebrigtsen. Det vil bety startskuddet for sluttforhandlinger om vilkår og pris. (©NTB)