Lobbyvirksomhet førte fram

Publisert: 26. oktober 2011 kl 09.18
Oppdatert: 26. oktober 2011 kl 09.15

Det opprinnelige forslaget fra regjeringen gikk ut på  utbyttebegrensning og forbud mot enkelte selskapsstrukturer i private barnehager som drives med offentlige tilskudd.Det skriver Klassekampen onsdag.Det overføres nå årlig 13 milliarder til de private barnehagene.

Det vakte oppsikt da den nylig avgåtte Ap-statsråden Bjarne Håkon Hanssen drev lobbyvirksomhet for barnehageselskapet Espira gjennom sin nye jobb i kommunikasjonsbyrået First House.

Endret forslag

I går annonserte kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) et nytt forslag til regelverk for offentlige tilskudd til private barnehager. Forslaget legger mye av ansvaret over på kommunene. Kostnader skal dokumenteres og selskapene får revisjonsplikt.

I forhold til uttak av overskudd blir det imidlertid ikke satt noen konkret begrensing.

-Det er rom for kommunalt skjønn, for hva som er rimelige lønninger og rimelige styrehonorarer, sa Halvorsen på pressekonferansen i går.

- Mange av de private som har vært med på barnehageløftet har lagt ned en betydelig innsats. Derfor særbehandler vi barnehagene (i forhold til privatskoler, journ.anm) .Det ville vært urimelig om de ikke får ta ut utbytte, sa Halvorsen.

Saken fortsetter under annonsen

Det blir heller ikke stilt krav til spesifikk selskapsstruktur i det nye forslaget.