Samfunn

Lover mer penger

Milliarder Bill Gates reiser ikke hjem med uforrettet sak: Statsminister Jens Stoltenberg lover nye kroner til hans vaksineprogram for barn. Til nå har Norge bidratt med 4 milliarder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har de siste årene prioritert klimaprosjekter, som også er viktige. Helserelatert bistand er en prioritert satsing som vil få økt bevilgninger i 2012. Vi varsler nå et nytt løft på helse, selv om summene ikke er klare, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Vaksineprogrammet skjer gjennom organisasjonen Gavi, og skal ifølge beregninger fra WHO ha reddet over 5 millioner liv. Gavi ble etablert i 2000 av Gates-stiftelsen, Norge, Storbritannia og Frankrike.

Nå mangler Gavi 20 milliarder kroner. Konkurransen om bistandsmidler er hard nå i kjølvannet av finanskrisen, med tyngende statsgjeld i mange av i-landene.

– Den store, mørke skyen på himmelen når det gjelder finansiering av bistand, er budsjettutfordringene i den vestlige verden, konstaterer Gates, som mener kampen om ressurser vil tvinge fram endringer i bistanden, spesielt det å kunne vise til resultater.

Powered by Labrador CMS