Samfunn

Stortinget må vedta å tvangssamenslå lommuner, mener byrådsleder.

Støtter tvangssammenslåing

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener Stortinget nå må vedta å tvangssammenslutte kommuner – i hvert fall så antallet av dem kan bli halvert.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et nasjonalt anliggende hvordan organiseringen av kommunestrukturen i Norge skal være, sier Røsland til Dagens Næringsliv, og mener mange kommuner er for små til å ha tilstrekkelig kompetanse – for eksempel i forhold til Samhandlingsreformen som skal innføres fra årsskiftet.

– I Oslo har flere av bydelene 40 000 til 50 000 innbyggere. Vi spør oss jo også jevnlig om bydelen har tilstrekkelig kompetanse til å ta over mer ansvar, fortsetter han.

Norge har 430 kommuner i dag. Gjennomsnittsstørrelsen er 10 000 innbyggere, mens hver tredje har under 5 000. Samhandlingsreformen gir kommunene et større ansvar for helsevesenet enn de har i dag.

Det pågår en rettsliggjøring av samfunnet. Kommunene har fått, og får, store oppgaver. Det vi må spørre om, er jo om kompetansen er god nok – slik vi i Oslo gjør overfor bydelene, sier Røsland, som helst vil ha Samhandlingsreformen utsatt.

Powered by Labrador CMS