Nyskaping

SKY IS THE LIMIT? Når IT-avdelingene mister kontrollen blir det mer innovasjon og raskere utvikling. Men også dyrere og mindre sikkerhet, viser fersk undersøkelse.

IT-avdelingene mister kontroll

Nesten sju av ti norske bedriftsledere mener at IT-avdelingen ikke lenger har fullstendig teknologiansvar. Dette gir bedre grobunn for innovasjon, men fører også til økte kostnader og dårligere sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

IKT-selskapet VMware har fått gjennomført en undersøkelse som viser at mer enn to tredjedeler (65 prosent) av norske bedriftsledere og IT-beslutningstakere mener at IT-ansvar desentraliseres og ikke lenger kontrolleres av IT-avdelingen. Det viser seg at andre avdelinger i bedriften håndterer IT og ny teknologi – og dermed er det flere enn IT-folket som bidrar til å drive den digitale transformasjonen, heter det i undersøkelsen.

Den samme tendensen man finner i Norge, gjenspeiler seg i svært mange land. Undersøkelsen omfatter 2000 IT-beslutningstakere og 2000 bedriftsledere i en lang rekke europeiske, asiatiske, amerikanske og afrikanske land.

Desentralisering av IT skjer når ansatte utenfor IT-avdelingen selv kjøper inn IT eller installerer program. Det kan til og med være når ansatte benytter seg av programvare som ikke er godkjent av IT-avdelingen, som for eksempel Dropbox.

Blir raskere på labben

Resultatet fra norske virksomheter som deltok i undersøkelsen viser at desentraliseringen av IT gir konkrete forretningsfordeler. De spurte mener blant annet at de har fått bedre muligheter til å raskt lansere nye produkter og tjenester (55 prosent) og større frihet til å drive innovasjon (55 prosent), samt økt forståelse og mulighet til å handle raskt på endringer i markedet (54 prosent).

Også sett ut i fra et HR og kompetanseperspektiv er det positive tall å lese: mer enn halvparten av de spurte mener at denne utviklingen skaper økt medarbeidertilfredshet (55 prosent) og like mange mener det gjør det enklere for bedriften å tiltrekke seg de beste hodene.

Nedsiden: Det blir dyrere

Samtidig er desentralisering av IT et tveegget sverd som byr på en rekke utfordringer for den enkelte bedrift. Foretakene anser at denne utviklingen fører til doblede kostnader for IT-tjenester (53 prosent), det blir økt usikkerhet omkring ansvar og eierskap for IT i bedriften (34 prosent), og flere innkjøp av ikke- sikrede løsninger (45 prosent). I tillegg er ikke desentralisering ønskelig for IT-avdelingene selv, de fleste av dem ønsker at IT skal være underlagt IT-avdelingen.

For mange foretak er alternativet å enten gjennomgå digital transformasjon eller gå dukken

Det er først og fremst grunnleggende funksjoner som nettverkssikkerhet (63 prosent), applikasjonsutvikling og testing (67 prosent), applikasjonskjøp (33 prosent) og offentlige skytjenester (33 prosent) som IT-beslutningstakere synes skal være underlagt deres kontroll.

Foto I SKYENE: – Skyen har demokratisert IT, sier Norgessjef i VMware Angeliqua Ramming-Gaden. (Foto: VMWare).

– For mange foretak er alternativet å enten gjennomgå digital transformasjon eller gå dukken. Et presset økonomisk klima og sterk konkurranse gjør at dagens bedrifter ser seg nødt til å snu opp ned på egen virksomhet. Skyen har demokratisert IT, og det er ingen overraskelse at alle deler av organisasjonen har kastet seg på utviklingen, men det er viktig at toppledelsen sitter på den organisatoriske IT-strategien og sørger for at god IT-kontroll implementeres på alle nivå, mens IT-avdelingen fortsatt har en kontrollfunksjon, sier Norgessjef i VMware Angeliqua Ramming-Gaden.

Den største utfordringen er høyere kostnader, dårligere sikkerhet og utydelige ansvarsområder

Hun peker på at IT-utvikling uten kontroll kan være både dyrt og farlig:

– Vi ser at den største utfordringen for bedriftene ved slike organisatoriske endringer er at de ofte rammes av høyere kostnader, dårligere sikkerhet og utydelige ansvarsområder, sier Ramming-Gaden.

Bedriftslederne er i stor grad enige om hvor ansvaret for å drive innovasjon innad i organisasjonen skal ligge: to tredjedeler (71 prosent) mener at IT skal legge premissene for å drive innovasjon og ta ansvar for sikkerheten. Dilemmaet for mange organisasjoner er å finne en god balanse mellom den sentrale IT funksjonens kontroll og samtidig støtte innovasjon i andre deler av foretaket.

– Desentraliseringen av IT er i full gang i alle deler av norsk næringsliv, og drives hovedsakelig av kravene til hurtig omstilling. Ved å akseptere disse endringene i markedet vil IT-avdelingene fortsatt spille en sentral rolle i endringsprosessen, påpeker Ramming-Gaden.

Powered by Labrador CMS