Nyskaping

Hovedbygget ved NTNU.

NTNU, Telenor og SINTEF åpner senter for kunstig intelligens

Plutselig satser hele Norge på kunstig intelligens og analyse av stordata. Mens de store selskapene skal hjelpe de små med å digitalisere, åpnes nye sentre for AI på løpende bånd i akademia.

Publisert Sist oppdatert

Nå kommer endelig NTNU, som mange mener har landets ledende forskningsmiljø på banen.

LES MER Her er de beste norske miljøene på kunstig intelligens

Det nye senteret som åpner 8. mars med navnet Telenor-NTNU AI-lab skal styrke den nasjonale satsingen på kunstig intelligens og maskinlæring. I starten vil senteret ha plass til om lag 50 forskere på 120 kvadratmeter.

LES MER Tar opp kampen mot Google og IBM om forskning på kunstig intelligens

– Kunstig intelligens er kanskje den aller viktigste teknologien i vårt århundre. I fremtiden vil AI kjøre bilene våre, revolusjonere kreftbehandlingen og kanskje bidra til å effektivisere offentlige tjenester, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en pressemelding.

Telenor skal dekke 50 millioner kroner av senterest kostnader, og forskerne skal samarbeide med selskapet på prosjekter. Selskapet vil også gjøre store datasett tilgjengelig for forskerne.

En del av summen er satt av til et eget program for iot, eller små sensorer som kan gjøre alle ting digitale. Her mener Telenor at de ligger helt i verdensfronten teknologisk, i hvert fall foran Google og Facebook som ikke har tatt iot til konsumentmarkedet ennå.

SINTEF skal forsøke å løfte forskningen og gjøre den praktisk anvendbar for markedet.

Heri Rampampiaro, førsteamanusensis ved NTNU, skal lede programmet fra NTNUs side, mens Sigmund Akselsen skal koordinere fra Telenors deltalgelse.

Fakta om Telenors investering

  • 40 millioner kroner går til finansiering av professorat, post-doc stillinger og master/doktorgradsstipender samt maskin- og programvare for lab-en.
  • 10 millioner kroner går til å bygge et innovasjonsnettverk rundt tingenes internett som blir en svært viktig kilde til data for forskningen i senteret.

– Kunstig intelligens er et område der Norge kan ta en posisjon internasjonalt samtidig som vi utvikler tjenester til beste for det norske samfunnet. Det mest spennende ved Telenor-NTNU AI-Lab er at vi nå skal lage kunnskapsgrunnlaget for noe vi ikke helt vet hva er ennå. Jeg har tro på at vi skal skape et arbeids- og næringsliv der teknologi gjør menneskers liv både på jobb og privat enklere, smartere og bedre sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.

LES MER Dette må du som leder vite om kunstig intelligens

– Kunstig intelligens utgjør et fundamentalt teknologisk skifte som innebærer nye muligheter økt konkurransekraft for norsk industri og større effektivitet i offentlig sektor. SINTEF satser tungt på kunstig intelligens og mener det er avgjørende at det bygges ledende kompetanse på dette området i Norge. I tett samarbeid med NTNU og Telenor vil SINTEF bidra til utvikling av teknologi basert på kunstig intelligens som skal gi økt verdiskapning i Norge, sier Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF.

Powered by Labrador CMS