Nyskaping

Næringsminister Monica Mæland sammen med representanter fra Digital Norway.

Skal lære omstilling av «Norgesmestrene» i produktivitet

Raufoss–miljøet og Digital Norway blir en del av Omstillingsmotoren, som skal bidra til at minst 220 bedrifter lærer av de beste næringsklyngene.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge har utnevnt to nye grupperinger som skal løfte kunnskapsnivået, og bidra til at små og mellomstore bedrifter over hele landet utnytter nye forretningsmuligheter i den digitale transformasjonen.

Spesialrådgiver i Innovasjon Norge, Helen Gjester, sier til Dagens Perspektiv at gruppene som er valgt er ledende innenfor avansert produksjon og digital transformasjon, og at kompetansen grupperingene sitter på skal bli verdifull for små- og mellomstore bedrifter:

– NCE Raufoss er ledende på omstilling innenfor avansert produksjon. Miljøet er omtalt som norgesmestere innenfor produktivitet, og har dessuten røtter tilbake til den første industrialiseringen av Norge. Dette er basert på smarte, automatiserte og avanserte produksjonsprosesser, materialteknologi, produksjonsteknologi, arbeidsorganisering og innovasjon. Gruppen med Digital Norway er ledende innenfor digitalisering, digital transformasjon og innovasjonsevne. Ny teknologi kan gi nye muligheter, men også nye utfordringer. Gruppen skal bidra til at små- og mellomstore bedrifter takler de nye utfordringene – både for å møte konkurransen, og ikke minst for å skape nye produkter, tjenester og næringer som utgjør neste bølge av norsk næringslivs suksess. En viktig begrunnelse for at begge disse grupperingene er valgt er nettopp at SMB–bedrifter generelt skal få et kompetanseløft, forklarer hun.

Foto Spesialrådgiver i Innovasjon Norge, Helen Gjester. Foto: Innovasjon Norge.

Divisjonsdirektør i Innovasjon Norge, Mona Skaret, påpeker at klyngene nå får sjansen til å gi noe tilbake. Gjennom å dele kompetanse, metoder og verktøy skal gruppene bidra til at bedrifter utenfor klyngene får nytte av det de har lært og utviklet.

– Vi var tidlig ute med å satse på næringsklynger i Norge, og vi vet at bedrifter som er med i en klynge vokser raskere og skaper flere jobber enn tilsvarende bedrifter som står utenfor. Nå får noen av våre beste miljøer mulighet til å styrke omstillingsevnen til bedrifter som ikke er med i klyngen, sier Skaret.

22 millioner i støtte

Målet er å bidra til å øke produktiviteten, forbedre eksisterende produkter og tjenester, og å utvikle helt nye løsninger og forretningsmodeller. Etter en grundig vurdering har Innovasjon Norge valgt ut de to nevnte miljøene som skal gå inn i ordningen:

NCE Raufoss – ved SINTEF Raufoss Manufacturing AS, i samarbeid med GCE Subsea, Årdal Utvikling, Sunndal Næringsselskap og Osterøy Industrilag. Sammenslutningen består av Norges fremste virksomheter innenfor avansert produksjon. Dette prosjektet får åtte millioner kroner i støtte.

Den andre vinneren er en sammenslutning bestående av Digital Norway – Toppindustrisenteret AS, iKuben i Møre og Romsdal, Smart Innovation Norway i Halden og Kongsberg Klyngen som likeverdige partnere. Gruppen har som mål å bli en motor for omstilling innenfor digital transformasjon og innovasjonsevne. Innovasjon Norge setter av 14 millioner kroner til å støtte prosjektet.

– Vinnerne viser hvordan vi følger opp Industrimeldingen. Vi legger til rette for at små og mellomstore bedrifter raskere kan komme i markedet med nye løsninger, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Foto Næringsminister Monica Mæland forteller om Omstillingsmotoren. Foto: Innovasjon Norge.

Gruppene selv understreker at digital teknologi gir ny næringsvirksomhet og økt konkurransekraft. Men den byr også på utfordringer, som endret kundeadferd, nye krav til ledere, nye kompetansekrav til ansatte, ny organisering av egen virksomhet og nye verdikjeder og forretningsmodeller. Gjennom denne ordningen skal de bidra til at små og mellomstore bedrifter bedre evner å møte disse utfordringene, skape nye produkter, nye tjenester og næringer som kan bli den neste bølgen av norsk næringslivs suksess.

Powered by Labrador CMS