Nyskaping

KLAR FOR NORSKE FARVANN: I Rogaland skal EU-midler sørge for bygging av en unik helelektrisk hurtigbåt med null utslipp.

110 millioner til elektrisk hurtigbåt i Rogaland

Rogaland fylkeskommune og klyngen NCE Maritime CleanTech får 110 millioner kroner til utvikling av en elektrisk hurtigbåt.

Publisert Sist oppdatert

Båten skal gå i rute som skal gå mellom Stavanger og Hommersåk. Prosjektet starter i løpet av våren, og skal gå over fire år.

Dette er et av de største beløpene som er delt ut til ett enkelt prosjekt i EUs forskningsprogram Horisont2020, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Prosjektet skal resultere i en ny helelektrisk hurtigbåt med null utslipp. I tillegg skal nye produksjonsmetoder bidra til 25 prosent lavere produksjonskostnader og 70 prosent lavere utviklingskostnader. Etter planen skal båten ha plass til 150 passasjerer og 20 sykler, og skal kunne gå i en fart på 23 knop, heter de i pressemeldingen.

Prosjektet får også støtte av Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

– Dette er et resultat av strategisk og målrettet arbeid over tid i en fremoverlent klynge. Maritime CleanTech så tidlig muligheten i Horisont2020, og fortjener virkelig å lykkes med sitt prosjekt, sier direktør for privat og offentlig innovasjon i Mona Skaret i Innovasjon Norge.

Dette er et av de største beløpene som er delt ut til ett enkelt prosjekt i EUs forskningsprogram Horisont2020

Skal revolusjonere norsk skipsbygging

Maritime CleanTech-klyngen omfavner 75 norske bedrifter fra hele den maritime verdikjeden, og har fokus på utvikling av energieffektive og miljøvennlige løsninger for havnæringene.

– Dette er en veldig stor dag for klyngen og partnerne våre, og en viktig bekreftelse av vår ledende posisjon innen smarte og grønne løsninger til skipsfarten. Prosjektet vil bidra til å gjøre elektriske hurtigbåter konkurransedyktige både i et kostnads- og miljøperspektiv, sier daglig leder i NCE Maritime CleanTech, Hege Økland.

De norske aktørene som skal bidra til å utvikle båten er alle medlemmer av Maritime CleanTech. Foruten Rogaland fylkeskommune er dette Leirvik, Fjellstrand, Servogear, Wärtsilä og Hydro Extrusions Norway. Valide og Kolumbus har også deltatt i samarbeidet.

Båten skal bygges av det norske verftet Fjellstrand.

Powered by Labrador CMS