coaching_m__te_.jpg
Speil stemmeleiet og kroppsspråket til den personen du snakker med. Det er et av retorikkrådene til svensk ekspert.

5 retorikktips

Publisert: 18. august 2011 kl 09.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Elaine Bergqvist, en av Sveriges kjente retorikk-konsulenter, er aktuell med boken Snacka snyggt – modern retorik. Retorikk handler om å bli lyttet til, og i et intervju med nettstedet Shortcut.se gir Bergqvist en rekke råd om retorikk. Dette er noen av dem:

1. La følelsene spille en rolle.
Få med følelsene når du legger fram en ide. Velvilje kan handle om å vise at du vil gjøre noe bra. Nysgjerrighet kan bidra til at du klarer å formulere ideen din som noe spennende. Troverdighet sier noe om at du er riktig person for denne ideen.

2. Skap sympati gjennom å herme.
Speil stemmeleiet og kroppsspråket til den personen du snakker med. Det skaper en følelse av at dere er like, og folk flest liker folk som minner dem om dem selv.

3. Ha øyekontakt.
Folk har en tendens til å like dem som inkluderer alle. Er du i et møte, se personen etter person i øynene mens du prater.

4. Lytt.
Folk liker mennesker som ikke er for selvopptatte, men også lytter på hva andre har å si. Er du på et møte, eller på et jobbintervju, still mange spørsmål.

5. Øv deg.
Spør deg selv, når er jeg som mest overtalende? I hvilke situasjoner snakker jeg best? Øv deretter på å finne fram dette toneleiet. Slik blir du din beste coach. Elaine Bergqvist minner om at målet er at du skal være den beste versjonen av deg selv når du snakker, ikke en ny Barack Obama.

 

Saken fortsetter under annonsen