ledertips

Hvis du vil få prosjektet ditt til å lykkes, er det om å gjøre å ikke være for optimistisk.

7 ubehagelige sannheter om prosjekter

Etter å ha jobbet med prosjekter i bortimot tre tiår, har blogger, gründer og forfatter Matthew E. May gjort seg noen erfaringer. På godt og vondt.

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg hos innovationexcellence.com, beskriver May det han hevder er syv sannheter om prosjekter. Samtlige av dem befinner seg i kategorien ubehagelige sannheter:

  • Et stort prosjekt blir aldri ferdig i tide, holder seg ikke innenfor budsjettet og fullføres aldri med det teamet som startet det hele. Prosjektet ender aldri opp med å gjøre nøyaktig det som var planlagt.

  • Prosjekter har god fremdrift inntil de er 85 prosent ferdige. Og her har det hele en tendens til å stoppe opp. (Send en tanke til de mange oppussingsprosjektene rundt om i de tusen hjem …)

  • Når ting ser ut til å gå veien, har du gjerne oversett noe. Når ting ikke ser ut til å kunne bli verre, så kan de faktisk det.

  • Prosjektteam hater ukentlige fremdriftsrapporter fordi de så tydelig viser mangelen på fremdrift.

  • Det tar tre ganger så lang tid som forventet å fullføre et dårlig planlagt prosjekt. Et godt planlagt prosjekt tar bare dobbelt så lang tid som du trodde. Ti personer som estimerer prosjektets arbeidsmengde vil komme til ti forskjellige svar.

  • Jo mer komplekst prosjektet er rent teknisk, jo mindre er behovet for at en tekniker leder det.

  • Hvis du har for få mennesker på prosjektet, klarer de ikke å løse problemene. Hvis du har for mange, skaper de flere problemer enn de kan løse.

Matthew E. May mener at en av hovedgrunnene til at denne typen ting skjer, er at vi mennesker har en tendens til å være for optimistiske. Vi tar på oss mer enn vi kan klare, og overvurderer konsekvent gjerne fordelene, mens vi undervurderer kostnadene.

Det viktige folk som jobber med prosjekter kan gjøre, ifølge May, er å bevise at de opplistede sannhetene ikke er sanne for deres prosjekt. De må faktisk motbevises – ellers lykkes ikke prosjektet.

Powered by Labrador CMS