sint_oppgitt_fr.jpg

Gi avslag på den gode måten

Publisert: 13. mai 2011 kl 08.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Bortimot fire av ti jobbsøkere får vanligvis ikke svar på søknadene sine, viser en ny undersøkelse om rekrutteringstrender StepStone har gjort i åtte europeiske land.

– Det er altfor mange. Her har arbeidsgiverne et stort forbedringspotensial, sier Pål Reinert Bredvei, administrerende direktør i StepStone AS.

– 79 prosent av jobbsøkerne oppgir at de forventer å få et svar på søknaden sin innen én til to uker.

Svekker merkenavnet

StepStone, som tilbyr ulike rekrutteringsløsninger på internett, tar jevnlig temperaturen på rekrutteringsmarkedet gjennom ulike undersøkelser. Trendrapporten for 2010 og 2011 viser at kampen om talentene har hardnet til igjen i Europa etter finanskrisen. Norge ble ikke slått ut av finanskrisen på samme måte som mange andre land, men også her hjemme øker nå etterspørselen etter gode kandidater, erfarer StepStone.

I et så stramt arbeidsmarked, tar arbeidsgivere en stor risiko hvis de ignorerer jobbsøkere.

– Effekten av ikke å svare jobbsøkere kan være ødeleggende, sier Bredvei, og viser til at 87 prosent av jobbsøkere som ikke får svar, oppgir at de sitter igjen med en negativ oppfatning av selskapet.

Saken fortsetter under annonsen

– 49 prosent av søkerne som ikke får svar, forteller at de ikke kommer til å søke jobb hos denne bedriften igjen. Du svekker med andre ord merkenavnet ditt som arbeidsgiver.

Langsiktig effekt

– Dette er søkere selskapet ikke er interessert i å ansette. Gjør det noe om de ikke søker jobb i bedriften igjen?

– Det kan tenkes at du vil ønske deg denne kandidaten i et annet prosjekt eller en annen rolle senere. Søkeren er dessuten en del av en bransje, og negative opplevelser blir det snakket om. Risikoen er dermed at det negative inntrykket søkeren har fått, forplanter seg til andre potensielle søkere. Dette er uheldig når trenden viser at antallet overkvalifiserte søkere går ned.

Endrer kjøpsadferd

StepStones undersøkelse viser at det ikke bare er oppfattelse av merkenavn og søkeradferd som endres hos jobbsøkere som ikke hører noe fra bedriften. Også kjøpsadferden endres.

– Hele 66 prosent sier at de vil endre kjøpsvanene sine når det gjelder den aktuelle organisasjonens produkter og tjenester. Det vil si at hvis de står i en valgsituasjon mellom dine og konkurrentens produkter, så er sannsynligheten stor for at han eller hun velger konkurrenten, sier Bredvei.

Saken fortsetter under annonsen

– Er arbeidsgivere klar over disse effektene?

– Vi har ikke tall på dette, men det er opplagt at det for liten bevissthet rundt dette. Når så mange som 37 prosent av søkerne oppgir at de ikke får svar, viser det at mange arbeidsgivere er lite profesjonelle og sannsynligvis ikke er klar over effekten.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no