f__lg_lederen.jpg

Slike ledere vil ikke de ansatte ha

Publisert på: 23. april 2013 kl 09.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Vineet Nayar, sjef i it-selskapet HCL Technologies og forfatter av den populære boken Employees first, customers second, fikk en gang et spørsmål fra en ung leder. Den unge hadde forsøkt ulike lederstiler, uten at det så ut til å hjelpe nevneverdig på de ansattes trivsel. Nå lurte han på hva han skulle gjøre.

Hvorfor spør du ikke de ansatte? spurte Nayar.

Selv hadde Nayar, som er blitt kjent for sin tese om å sette medarbeiderne foran kundene, blant annet brukt sosiale medier til å spørre de ansatte om hva de synes han skal slutte å gjøre som sjef.

Responsen var overveldende, og dette var de fem rådene som toppet listen, skriver Nayar i et blogginnlegg hos Harvard Business Review.

 • Gå ikke rundt grøten, fortell ting som de er.
  Nayar mener dette er et typisk råd fra de unge, fra generasjon Y. De vil at sjefen kaller en spade for en spade. Folk vil vite hvor de står.

 • Ikke fortell meg ting jeg allerede vet.
  Å skulle prøve å belære denne generasjonen medarbeidere med ting de ikke ønsker å vite går ikke nødvendigvis hjem. En gjennomgående beskjed fra de ansatte var at de ønsket veiledning, støtte, utviklingsmuligheter og frihet.

 • Ikke vær inkonsekvent, gjør det du sier.
  Folk ønsker at du skal være den forandringen du snakker om. De ser etter rollemodeller. For å få tillit må man forsøke å leve som man lærer.

 • Ikke plukk uten noen personlige favoritter
  Medarbeiderne ville heller ha målinger og objektive vurderinger.

 • Ikke vær sjef, men leder
  Medarbeiderne ville ha støttende, empatiske ledere som viste dem respekt og bidro til entusiasme. Ikke sjefete sjefer, i betydning kontrollerende, kommanderende sjefer. Led gjennom å være et godt eksempel, ikke gjennom regler.
Saken fortsetter under annonsen