Samfunn

Ap vurderer Oslos trikkemodell for jernbanen

Rødgrønt byråd slo sammen selskaper.

Publisert Sist oppdatert

Jernbanereformen er blitt stående som en av regjeringens største og mest synlige reformer. Borte er NSB, og inn har det kommet flere nye direktorater og konkurranseutsatte selskaper som skal utføre alt fra å eie vogner til vedlikehold og faktisk kjøring av togene.

Opposisjonen har vært kritisk til reformen, men de siste årene har kritikken stilnet noe.

Det kan skyldes mangel på synlige problemer med omorganiseringen, som regjeringen vil ha det til. Men kanskje har det også manglet åpenbare alternativer så lenge det blir dyrt og krevende å reversere reformen.

Men nå mener Ap-leder Jonas Gahr Støre å ha funnet en modell som kan fungere.

Sporveien i Oslo har siden 2019 gått fra en fragmentert modell hvor et eget aksjeselskap eide trikkene og T-banevognene og Sporveien driftet og holdt vedlike infrastrukturen, til et sammenslått selskap.

Et mål for sammenslåingen har vært å reversere privatisering som den lokale fagforeningen mener har vært negativ for lønnsnivået og arbeidsvilkårene til de ansatte.

Ifølge Klassekampen er det noe slikt Arbeiderpartiet ønsker for den nasjonale jernbanen.

– Vi vil greie ut hele jernbanereformen for å finne ut hvordan vi kan sikre et godt tilbud til brukerne, trygge arbeidsvilkår for de ansatte og en effektiv drift, sier Støre til avisen.

Støre seier videre at han vil bruke det handlingsrommet han har til å hindre konkurranseutsetting på andre strekninger enn de som allerede er tildelt SJ og Go Ahead gjennom anbudsrunder.

Powered by Labrador CMS