Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Færre blir operert ved sykehusene

Sykehusene i Helse Sør-Øst opererer færre pasienter. Det gjør de for å frigjøre kapasitet til å håndtere et økt antall koronapasienter som trenger intensiv behandling.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene er stadig flere koronapasienter innlagt ved sykehusene, og smitten i samfunnet øker kraftig. For å kunne håndtere situasjonen, er den planlagte kirurgiske aktiviteten ved sykehusene i Helse Sør-Øst redusert.

Ved å redusere planlagt aktivitet, spesielt for større kirurgiske inngrep, kan sykehusene frigjøre sengeplasser, ressurser og helsepersonell som trengs for å behandle pasienter med alvorlig covid-19.

I uke 48 og 49 ble det gjennomført 2824 operasjoner på innlagte pasienter ved sykehusene i Helse Sør-Øst. Dette er 481 færre operasjoner enn i samme periode for to år siden. Tallene er basert på uttrekk fra pasientjournalsystemene i Helse Sør-Øst.

– Dette er selvsagt ikke noe vi ønsker, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt i en pressemelding.

Forberedt på flere innleggelser

Sykehusene har til tross for mange covid-19-pasienter i disse to ukene, ikke tatt ned mer enn henholdsvis 13 posent og 16 prosent av de største planlagte operasjonene.

– Vi må likevel være forberedt på økt antall covid-19-innleggelser i tiden som kommer, mener RHF-direktøren. Han sier at sykehusene også er forberedt på flere innleggelser.

– I tillegg er det mye sykdom blant ansatte og deres familier, og det gjør at situasjonen er sårbar, sier Rootwelt. Fraværet er jevnt over høyere enn samme periode i fjor.

– De ansatte gjør en stor jobb for å opprettholde et forsvarlig pasienttilbud, og det er utvist stor fleksibilitet. Jeg er svært takknemlig for den innsatsen som legges ned, sier Rootwelt.

Powered by Labrador CMS