Samfunn

– At folk reiser til utlandet i sommer er strengt tatt ikke et problem for smittesituasjonen i Norge, men det er før de returnerer, sier Nora Clausen.

Folk tror pandemien blir langvarig

Kun en av fem nordmenn tror at pandemien i Norge er over i løpet av det nærmeste halvåret. Andelen som tror at det tar lengre tid, øker kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Nå tror 18 prosent at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil ett halvt år til, mens 46 prosent sier opptil ett år. 20 prosent sier opptil 2 år, mens 16 prosent sier lengre enn det.

Andelen av befolkningen som tror at pandemien varer kun opptil et halvt år til, har falt med hele 15 prosentpoeng siden juni.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 36.000 nordmenn om hvor mye lengre de tror at koronautbruddet vil vare i Norge.

– Det er ingen tvil om at stadig flere vaksineres, men nordmenn tror ikke lengre at det nødvendigvis betyr slutten på pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en melding.

Hun sier at nordmenns vurdering av pandemiens varighet i Norge nå, faktisk er ganske identisk med gjennomsnittet for alle målinger gjort under hele pandemien så langt.

Den største endringen er de som forventer at pandemien varer i mer enn 2 år til (16 %), som er 5 prosentpoeng over gjennomsnittet for alle målinger så langt i pandemien.

Økt smitte

Israel, som ligger langt foran Norge i vaksinering, opplever nå høyeste smittenivå på fire måneder og gjeninnfører tiltak.

England, som også ligger foran Norge med vaksinering, opplever også økt delta-smitte.

I Norge har smittenivået vært ganske flatt så langt i åpningsfasen, men er likevel høyere i år enn på samme tid i fjor.

– Tross vaksinering, har vi langt høyere smitte i år enn på samme tid i fjor, sier Clausen.

Hun sier at i fjor på samme tid var det faktisk kun registrert én person i Norge som var smittet siste døgn, i år er det langt flere. I fjor økte smitten mot slutten av sommeren og utover høsten.

– At folk reiser til utlandet i sommer er strengt tatt ikke et problem for smittesituasjonen i Norge, men det er før de returnerer, sier Clausen.

Den siste uken sier 44 prosent at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke.

29 prosent tror på reduksjon, mens resten tror antallet forblir uendret. Andelen som forventer økt smitte fremover har hatt økende trend de siste fem ukene.

Powered by Labrador CMS