Samfunn

Tanken om den såkalte generalistkommunen, hvor alle landets kommuner skal tilby de samme tjenestene og utføre de samme oppgavene, blir stadig vanskeligere å opprettholde.

− Generalistkommunen er i realiteten død

Men kan to nye utvalg redde Kommune-Norge?

Publisert Sist oppdatert

I Dagens Perspektiv gir analytiker og kommune-ekspert Geir Vinsand i NIVI Analyse kommunereformen fra 2020 det glatte lag. Han har gjennomgått hele reformprosessen og mener at kommunereformen ikke er i nærheten av å nå de målene regjeringen satte for reformarbeidet.

− Det nasjonale lederskapet sviktet. Både regjeringen og Stortinget abdiserte, sier Vinsand til Dagens Perspektiv.

Nytt utvalg blir redningen?

I november i fjor satte regjeringen ned et offentlig utvalg som skal vurdere dagens generalistkommunesystem.

I mandatet bes utvalget om å:

  • gjøre en bred kartlegging og analyse av dagens generalistkommunesystem, og hvordan systemet har utviklet seg den senere tid.

  • vurdere forutsetninger og rammer kommunene har for å kunne være en generalistkommune i dagens og framtidens velferdssamfunn, og vurdere grunnlaget for et generalistkommunesystem.

  • vurdere alternativer til generalistkommunesystemet, og diskutere fordeler og ulemper med alternativene sammenlignet med dagens system

  • se på forholdet til og grenseflater mot fylkeskommunen

Skal rydde opp

Foto Kommunedirektør Ola Helstad i Nordre Land er medlem av det såkalte Generalistkommune-utvalget. (Foto: Nordre Land kommune)

Ola Helstad, som er kommunedirektør i Nordre Land kommune, sitter i utvalget. Han ga en kort statusrapport under Kommunedirektørkonferansen i Oslo sist uke.

− Vi i utvalget føler nok at vi skal rydde opp etter en mislykka reformprosess, sier Helstad, som mener at generalistkommuneprinsippet er i ferd med å dø.

− Generalistkommunen er død, sett opp mot virkeligheten. Små kommuner løser ikke oppgavene sine, og dette vil forsterke seg, mener Helstad.

Foreløpig har utvalget hatt fem møter, opplyser Ola Helstad, som også mener at utvalget er i ferd med å sirkle inn noen spennende muligheter.

Utvalget skal levere sin innstilling i desember 2022 og ledes av Tom Cato Karlsen, som er fylkesmann i Norland.

Små kommuner løser ikke oppgavene sine, og dette vil forsterke seg

Inntektssystemet

I tillegg til Generalistkommune-utvalget satt regjeringen allerede i mai fjor ned et utvalg som skal gå igjennom det kommunale inntektssystemet.

Dette utvalget skal gi en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet for kommunene. «Det skal vurdere de ulike elementene i dagens inntektssystem, og komme med forslag til utforming av inntektssystemet for kommunene. Utvalget skal komme med prinsipielle og faglige vurderinger av fordelingen av inntekter og behovet for utjevning mellom kommunene», heter det balnt annet i mandatet.

Inntektssystem-utvalget skal levere sin utredning innen 1. juni 2022.

Utvalget er ledet av Marianne Haraldsvik, som er forsker ved Senter for økonomisk forskning i Trondheim.

Powered by Labrador CMS