Samfunn

Liten nedgang i varehandelen

Omsetningen i detaljhandelen gikk ned med 0,1 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall. Men nivået er fortsatt langt høyere enn normalt.

Publisert Sist oppdatert

Etter at koronapandemien slo inn, har nordmenn vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer varekonsum, påpeker Statistisk sentralbyrå (SSB) , som onsdag la fram den nye statistikken.

Stengte grenser har også bidratt til dette.

– Disse store endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger langt over nivåene som var før pandemien.

Men fra mai til juni gikk altså detaljhandelen litt tilbake.

Oppgang i Sverige

På svensk side av grensen meldes det imidlertid om at handelen har begynt å ta seg opp igjen.

Koronapandemien førte til at 95 prosent av inntektene fra grensehandelen forsvant, ifølge Svensk handel. Nå er tapet på om lag 80 prosent sammenlignet med før pandemien, melder Sveriges Radio.

Nedgang i netthandel

I Norge har blant annet nedgang i netthandelen bidratt til totalnedgangen i detaljhandelen.

– Flere av næringene i detaljhandelen opplevde nedgang i sesongjustert omsetningsvolum i juni. Det største bidraget til den samlede nedgangen kom fra netthandel. Møbelbutikker bidro også til nedgangen denne måneden, skriver SSB.

På den andre siden var det økning i omsetningsvolumet for dagligvarebutikker, bensinstasjoner, klesbutikker og skobutikker i juni.

Powered by Labrador CMS