Pfizer og Biontech vil søke godkjenning for å tilby en tredje vaksinedose. Selskapene mener dosen, gitt innen tolv måneder etter dose to, vil øke beskyttelsen dramatisk etter at effektiviteten av de to første dosene gradvis avtar. De har også begynt å utvikle en egen vaksine rettet mot delta-varianten. 

Foto
Pfizer via AP / NTB
 
 

Pfizer vil tilby en tredje vaksinedose og produsere egen delta-vaksine

Publisert: 9. juli 2021 kl 07.53
Oppdatert: 9. juli 2021 kl 07.53

Selskapene mener en tredje dose av vaksinen trolig vil gi betydelig økt immunitet, også mot delta-varianten.

De to legemiddelselskapene kunngjorde også torsdag at de har begynt å utvikle en versjon av vaksinen som retter seg spesifikt mot delta-varianten, som er mer smittsom og har spredt seg til nesten 100 land.

De venter å kunne begynne med kliniske tester av vaksinen i august, skriver New York Times.

Viste til Israel

De fleste vaksinene må gis i to doser for å gi god sikkerhet mot alle varianter av viruset, ikke bare delta-varianten. Men antistoffene i kroppen blir redusert med tida, og forskere har derfor begynt å studere effektene av en mulig tredje dose, en såkalt «booster»-dose.

Selskapene viser til situasjonen i Israel, der beskyttelsen mot viruset hos mange har gått ned, seks måneder etter de ble vaksinert. Samtidig dominerer delta-varianten i landet, heter det i en uttalelse.

Foreløpige resultater fra selskapenes studie tilsier at folk utvikler mellom fem og ti ganger mer antistoffer etter dose tre, sammenlignet med etter dose to.

Saken fortsetter under annonsen

Legemiddelselskapene anbefaler at dosen gis innen tolv måneder etter de to første, og de kommer til å søke godkjennelse fra relevante myndigheter i USA, Europa og andre regioner de neste ukene.

Skepsis i CDC

USAs smittevernetat CDC gjør fortsatt undersøkelser og er usikre på om en tredje dose er hensiktsmessig.

– Amerikanere som har blitt fullvaksinert, trenger ikke en ekstra dose på dette tidspunktet, heter det i en uttalelse.