Administrerende direktør Valborg Lundegaard i Aker Carbon Capture. 

Gorm Kallestad / NTB
 
 

 

Tap for Røkkes fornybarsatsinger – inngår avtale med Shell

Publisert: 12. juli 2021 kl 08.54
Oppdatert: 12. juli 2021 kl 08.54

Selskapene er en del av Kjell Inge Røkkes fornybarkonsern Aker Horizon, som ble skilt ut fra Aker Solutions og gikk på børs tidlig i 2020.

Aker Clean Hydrogen hadde en omsetning på 1 million kroner og tapte 60 millioner kroner i sitt første halvår etter oppstarten tidlig i 2021. Direktør Knut Nyborg ser imidlertid lyst på fremtiden.

– I løpet av kun få måneder har vi etablert prosjekter og prospekter med nettokapasitet på mer enn 1,7 gigawatt i Norge, Chile og Uruguay, og er stødig på vei mot 2030-målet om en kapasitet på 5 gigawatt, sier han i en pressemelding.

Selskapet kan blant annet melde om en intensjonsavtale med oljegiganten Shell om å utvikle Aukra Hydrogen Hub. Partene skal utforske mulighetene for å utvikle en storskala produksjonsfasilitet for ren hydrogen, som bruker naturgass fra det lokale prosessanlegget på Nyhamna.

Shell er operatør av Ormen Lange-gassfeltet i Norskehavet, som sender gassen inn til Nyhamna i rørledninger.

Aker Carbon Capture , som satser på karbonfangst- og lagring, kan på sin side skilte med en omsetning på 69 millioner kroner og et negativt driftsresultat (EBITDA) på 47 millioner kroner.

Selskapet melder også at de lanserer karbonfangst som en tjeneste.

Saken fortsetter under annonsen

– Mange selskaper som ønsker å redusere egne utslipp gjennom karbonfangst, er blitt holdt tilbake av kompleksiteten og forpliktelsen det krever. Dette er karbonfangst gjort på den enkle måten, sier administrerende direktør Valborg Lundegaard i en pressemelding.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no