Samfunn

Russland er et europeisk episenter for koronaviruset. Her står folk i kø i Moskva for å få vaksine.

WHO advarer mot ny smittebølge i Europa

En ny virusvariant og økt sosialt samvær får Verdens helseorganisasjon WHO til å advare mot en ny smittebølge i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Smittetallene har steget med 10 prosent den siste uka, og risikoen for en ny koronabølge vokser, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

Han viser til treg vaksinering, nye koronavarianter og økt sosialt samvær som årsaker til økningen. Han frykter også at fotball-EM skal bli en ny supersprederbegivenhet.

– Det vil komme en ny smittebølge i Europa med mindre vi forblir disiplinert, sier Kluge.

Hundrevis av fotballfans som er kommet hjem fra kamper i St. Petersburg og London, har testet positivt.

WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood sier at vertsbyene må gjøre mer for å kontrollere supporternes aktivitet, blant annet i stappfulle barer og puber etter kampene. Smitteøkningen kommer etter en ti uker lang periode med fallende tall.

Det er særlig spredningen av deltavarianten som bidrar til økningen, og Det europeiske senter for forebygging og kontroll (ECDC) mener den nye varianten snart kan utgjøre ni av ti smittetilfeller i EU.

I Danmark er mellom 16 og 25 prosent av tilfellene som registreres, deltavarianten, ifølge Statens Serum Institut. I Tyskland utgjorde deltavarianten 37 prosent av tilfellene i uka fram til 20. juni, dobbelt så mye som uka før, ifølge Robert Koch-Institutt.

Powered by Labrador CMS