Samfunnsansvar

Overgangen fra kull til gass reduserer utslippene noe. Men er det nok?

– Nå haster det!

To energibyråer med det samme beskjed.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 20. mars slapp Det internasjonale energibyrået (IEA) og Det internasjonale fornybarenergibyrået (IRENA) hver sin rapport om global oppvarming.

IRENA mener at CO2-utslipp kan reduseres med 70 prosent innen 2050, og helt fases ut innen 2060, hvis den økonomiske utviklingen fortsetter i positiv retning.

Energibyrået IEA viser på sin side at de globale CO2-utslippene ikke har økt på tre år. Men det er ikke nok for å hindre at den globale temperaturen ikke stiger mer enn to grader, mener byrået.

IEA mener at den eneste måten å utnytte et marked som dreier seg mot renere energi og en utnytte ny teknologi, er «forutsigbar, global politikk».

Krever store investeringer

Det internasjonale fornybarenergibyrået (IRENA) skriver i sin rapport at fornybar energi må utgjøre 80 prosent av all kraftproduksjon i verden per 2050. I dag utgjør fornybar energi 24 prosent av kraftproduksjonen.

IRENA mener det kan være mulig, men peker på at det krever store investeringer. Byrået estimerer at man vil trenge 29 billioner dollar – 0,4 prosent av det globale bruttoproduktet – frem mot 2050 for å oppnå målet.

– Den økonomiske situasjonen har aldri vært bedre for å legge om energiproduksjonen. I dag blir nye fornybar energianlegg bygget over hele verden. De vil generere billigere strøm, sier IRENA-direktør Adnan Z. Amin.

Men en vellykket omlegging til fornybar er avhengig av øyeblikkelig handling, sier han.

– Forsinkelser vil øke kostnadene, sier Amin i en melding.

Flater ut

IEA melder at de globale karbondioksidutslippene har flatet ut på litt over 32 gigatonn. De tre siste årene har ikke utslippene økt. 2016-utslippene er av samme omfang som 2014-utslippene. Utslippene har økt hvert år de siste 40 årene, med unntak av de tre siste årene og i 2009 – men da ble utslippsreduksjonen tilskrevet økonomisk krise.

Globale CO2-utslipp (2000-2016):

Selv om økonomien altså vokste med 3,1 prosent, ifølge IEA, i 2016, økte ikke utslippene fra de foregående årene. Energibyrået tror årsaken til utviklingen er det voksende markedet for fornybar energi, overgangen fra kullkraft til naturgass, bedring i energiutnyttelsen og strukturelle endringer i verdensøkonomien.

– Disse tre årene med flate utslipp i en voksende global økonomi signaliserer en gryende trend og er god grunn til optimisme, selv om det er tidlig å si om de globale utslippene har nådd en topp, sa IEA-direktør Fatih Birol i en melding.

CO2-utslippene gikk ned både i USA og i Kina – verdens største energiforbrukere. I USA gikk utslippene ned med 160 millioner tonn, noe som tilsvarer 3 prosentpoeng. 2016-utslippene var på det laveste nivået siden 1992.

– Det er tegn til at markedsdynamikk og teknologiske fremskritt har mye å si. Dette gjelder spesielt for USA, hvor overflod av skifergass har blitt en billig energikilde, sa Birol.

Kina minsker utslipp

Kinas utslipp falt med én prosent, til tross for at økonomien vokste med hele 6,7 prosent og at det nasjonale energibehovet gikk opp med 5,4 prosent.

Hovedgrunnen er at kulletterspørselen sank, som følge av myndighetenes kamp mot luftforurensing og et skifte fra kull til gass i industri- og byggsektoren, mener IEA.

Byrået peker også på mer fornybar energi, naturgass og atomenergi i markedet. Fem nye atomreaktorer ble koblet til strømnettet i 2016.

IEA-analytikere mener dette må til innen 2050 for å nå klimamålene:

  • Nesten 95 prosent av elektrisiteten i verden må komme fra lavkarbonproduksjon, og fornybar energi bør være ledende.
  • Syv av ti nye biler må være elektriske. I dag er bare en av 100 nye biler elektriske.
  • Alle eksisterende bygninger må gjennomgå endringer og CO2-intensiteten i industriell sektor må falle med 80 prosent fra dagens nivå.
  • Det vil fremdeles være behov for fossile energikilder, spesielt naturgass, i 2050. Disse vil utgjøre 40 prosent av verdenes energibehov, omtrent halvparten av dagens behov.
  • Det vil trengs 3,5 billioner dollar i investeringer hvert år frem til 2050. Det er dobbelt så store investeringer som i dag.
Powered by Labrador CMS