Samfunnsansvar

Oljeaktiviteten i Barentshavet skjer i stadig mer fiskerike vann.

Verdien av fisken i Barentshavet skyter i været

Mens oljeaktiviteten i Barentshavet tiltar i omfang kommer et doktorgradsarbeid som viser kraftig vekst i biomassen.

Publisert Sist oppdatert

Barentshavet er blant verdens reneste havområder. Nå har en ny doktorgrad ved Universitetet i Bergen kartlagt effekten av varmere klima på fiskeyngel i Barentshavet, og avhandlingen viser at oppvarmingen av vannet har ført til en nær dobling i mengden krill, maneter, fiskeyngel og fisk.

Hovedårsaken er at vannmassene er blitt varmere. I kalde år er rekrutteringen til fiskebestandene dårligere, men siden 2004 har rekrutteringen vært eksepsjonelt god.

Ifølge Elena Eriksen ved Havforskningsinstittuttet som disputerer med avhandlingen fredag, kan biomassen i enkelte år være like høy som samlet biomasse av de store pelagiske fiskebestandene.

Avhandlingen viser også at en betydelig satsing på havovervåkning har gitt unike tidsserier i verdenssammenheng, som forskere bruker til å studere endringer i kommersielle og økologisk viktige bestander.

Barentshavet har lenge vært på toppen av ønskelisten til oljebransjen. I den siste konsesjonsrudnen som Olje- og energidepartementet sendte ut tirsdag, gjaldt tre av tillatelsene utvinning i Barentshavet.

Powered by Labrador CMS