Samfunn

Menneskerettsforkjempere fra Amnesty under World Refugee Day.

– Å snakke om flyktningene har blitt en tapersak blant partiene

Tirsdag lanserte Amnesty Norge «Flyktningpartiet» får å få flere politikere og beslutningstakere å tørre å snakke om hvordan vi sammen kan skape trygge løsninger for mennesker på flukt.

Publisert Sist oppdatert

«Engasjementet som blomstret høsten 2015 har blitt byttet ut med politikere som stikker hodet i sanden. Men for de 22,5 millioner av mennesker på flukt er alvoret fortsatt det samme,» skriver organisasjonen i en pressemelding.

Gjennom Flyktningpartiet ønsker Amnesty å vise hvordan vi kan skape trygge løsninger, både for landet vårt og for de som flykter. Dette gjør de gjennom et grundig partiprogram.

Amnesty håper at politikere og velgere tar seg tid til å lese programmet, og ser hvordan Norge kan føre en ansvarlig og rettferdig flyktningpolitikk.

Norske verdier

Flyktningpartiet er ikke et ekte politisk parti. Du kan ikke stemme Flyktningpartiet.

«Men vi håper du hadde stemt på det om det hadde vært mulig,» skriver organisasjonen.

I Norge har vi en lang tradisjon for å hjelpe mennesker i nød. Ironisk nok blir ikke dette nevnt i den store verdidebatten som pågår i disse dager, påpeker Amnesty.

Flyktningpartiet vil ivareta det vi mener er grunnleggende norske verdier: Fellesskap, solidaritet, raushet og ansvar.

Partiet ønsker å bruke det internasjonale samarbeidet for å sikre en rettferdig, ansvarlig og langsiktig håndtering av flyktningkrisen.

nettsidene til det nyoppstartede «partiet» har til også laget et eget partiprogram med saker som de mener er viktige i debatten om flyktningkrisen.

En markant rolle

Amnesty mener at det er viktig at Norge inntar en mer markant europeisk rolle tuftet på eksisterende samarbeidsavtaler og et mangeårig flyktningpolitisk samarbeid med EU.

«Behovet for nye initiativer og løsninger er prekært, blant annet byrdefordelingsmekanismer,» skriver Amnesty.

Flyktningpartiet skal arbeide for at Norge tar en aktiv rolle i FNs pågående samarbeidsprosesser om global flyktningsbeskyttelse.

De vil også arbeide internasjonalt for å bekjempe årsakene til at mennesker må flykte ved å øke bidragene til nødhjelp og utviklingshjelp med sikte på å forebygge og avhjelpe fluktsituasjoner både til landene der fluktsituasjonen har oppstått og til deres nærområder.

Viktige ressurser

Organisasjonen understreker at mangfold gjør Norge til et bedre sted å være. De skriver videre at flyktninger som kommer til Norge også er viktige ressurser for landet.

Derfor ønsker partiet en helhetlig integrering, fra bosetting til arbeidsliv.

«Flyktninger må sikres et liv som gir muligheter til full deltakelse i arbeidslivet og samfunnsliv med de rettighetene og pliktene som følger med dette,» skriver organisasjonen.

Det er særlig nødvendig for å sikre barns rettigheter i mottak

Flyktningpartiet vil motarbeide ethvert forsøk på å bruke strengere vilkår for livet i Norge for å avskrekke mennesker som trenger hjelp og beskyttelse fra å søke asyl i vårt land.

Amnesty mener at utlendingsloven sier lite om mottaksforhold og at dagens lovverk er «fragmentert og vanskelig tilgjengelig».

Flyktningpartiet vil ta initiativ til at spesifikke bestemmelser om mottaksforhold for asylsøkere i Norge tas inn i utlendingsloven.

«Det er særlig nødvendig for å sikre barns rettigheter i mottak,» skriver Amnesty.

Rettigheter under press

«Vi ser dessverre en sterk tendens, også i Norge, til å holde nasjonale egeninteresser opp mot rettigheter som er forankret i internasjonale avtaler og konvensjoner,» skriver Amnesty.

De understreker at menneskerettene er under sterkt press. Flyktningpartiet vil kompromissløst arbeide for at Norge skal overholde sine forpliktelser i internasjonale avtaler og konvensjoner.

Partiet vil også arbeide for at mennesker som risikerer forfølges på bakgrunn av religion, tro eller ikke tro skal få asyl. De vil arbeide for at LHBTIQ-personer som risikerer forfølgelse i hjemlandet skal få asyl.

Menneskerettene er under sterkt press

«Retur av de som ikke fyller kriteriene for opphold er viktig, men må skje i samsvar med menneskerettighetene. Her er Folkeretten utvetydig og stiller et absolutt krav om at ingen skal returneres dersom det vil medføre fare for liv og sikkerhet,» skriver organisasjonen.

Les her partiprogrammet her.

Powered by Labrador CMS