Samfunn

Regjeringen vil ha strengere tiltak mot forbrukslån.

Vil forby markedsføring av forbrukslån

Forbruksgjelden er nå på 90 milliarder kroner. Stadig flere får problemer med tilbakebetalinger.

Publisert Sist oppdatert

Det kom fram på en pressekonferanse tirsdag med finansminister Siv Jensen (Frp), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), ifølge E24.

De tre statsråden la fram flere forslag som gjelder finanssektoren og forbrukere. Blant dem en forskrift som gjør at finansforetak må angi samlet utestående kreditt i beløpsfeltet på kredittkortregninger og innføringen av en gjeldsinformasjonslov som gir bankene oversikt over folks totale gjeld slik at de kan la være å gi lån til folk som ikke kan betjene den.

– Forbruksgjelden er nå på 90 milliarder kroner, og den økte i fjor med 15 prosent. Stadig flere får problemer med tilbakebetalinger, sier Horne.

For kort tid siden sendte regjeringen et forslag om «forskrift for god kredittmarkedsføring» på høring, og inviterte sentrale aktører på møte for å få innspill.

– Lettbeinte tiltak

Ikke alle forslagene regjeringen la fram tirsdag for å få orden på det aggressive forbrukslånsmarkedet, vinner gehør hos Forbrukerrådet.

– Forbrukervernet går ikke langt nok, mener Jorge B. Jensen, som er fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Han reagerer særlig på at det fortsatt vil være mulig å rabattere kjøp med gjeld.

– Vi er skuffet over at det beste forslaget til forskrift for god kredittmarkedsføring, ikke nådde opp, sier Jensen.

Ny forskrift innebærer at det ikke skal fremheves hvor lett tilgjengelig forbrukslån kan være.

– Det holder ikke bare å mene at markedsføring av forbrukslån må skje på en ryddig måte – uten at vi får tilstrekkelige tiltak i loven. For mange nordmenn rammes av aggressiv markedsføring, noe som særlig går utover sårbare forbrukere, sier Jensen.

– Mer balansert kredittmarked

Blant de gode tiltakene som nå kommer, er en ny forskrift til hvordan kredittkortselskapene skal fakturere kundene.

– Her har finansministeren og hennes politiske stab tatt et viktig steg for et mer balansert kredittmarked, sier Jensen.

Videre er Forbrukerrådet positiv til at et nødvendig regelverk kommer på plass for å etablere et gjeldsregister i Norge.

Tirsdag behandler Stortinget et representantforslag om å innføre et offentlig gjeldsregister.

Powered by Labrador CMS