Samfunn

Attac fornøyd

Men det er mer å kjempe mot: I dag stemmer EU sannsynligvis ja til CETA. – Og vi venter fortsatt i spenning på hva som skjer med TISA, sier nestleder i Attac, Joakim Møllersen.

Publisert Sist oppdatert

President Trump skroter arbeidet med flere handelsavtaler. Etter det Dagens Perspektiv erfarer vil effekten for Norge av at USA trekker seg fra TPP være begrenset.

Den tiltagende bekymringen i Utenriksdepartementet handler ikke om at det er så krevende med noen ekstra handelshindringer på kort sikt, men at det varsles en ny retning med fremtidige - og mye mer krevende - barrierer som en konsekvens.

Og vi venter fortsett i spenning på hva som skjer med TISA

Landene som historisk har dyttet frihandel på resten av verden, er de som virker å trekke seg tilbake i dag. Dessuten åpner Trumps nei til frihandelsavtalen TTP i Stillehavsområdet opp for at land som Australia og New Zealand kanskje vil slippe Kina inn i TTP-varmen. Kineserne er hittil holdt utenfor forhandlingene.

You can´t always get what you want

Ingen organisasjoner i Norge har vært mer høylydte kritikere av arbeidet med handelsavtaler som den transatlantiske TTIP enn Attac.

Men feirer de at Trump har trukket USA fra å delta i det videre arbeidet med handelsavtalen over Stillehavet, TPP og at han også vil stoppe arbeidet med TTIP?

– Isolert sett er vi fornøyd med at disse avtalene ikke blir til slik de så ut, sier nestleder i Attac Norge, Joakim Møllersen.

Attac har pekt på flere trekk ved avtalene som de har fryktet vil føre til mindre rettferdig handel og svakere rettigheter. Møllersen tror TTIP var så og si død også uten Trumps dødsstøt.

– TTIP lå jo tynt an fra før av. Det var for mye i avtalene som enkeltlandene hadde vanskelig for å enes om og den massive motstanden i mange europeiske land var voksende, sier han.

Les mer

Kampen fortsetter

Men fortsett gjenstår to viktige avtaler. Tirsdag stemmer EU-parlamentet mest sannsynligvis gjennom en helt ny handelsavtale med Canada, den såkalte CETA.

– Og vi venter fortsett i spenning på hva som skjer med TISA, sier Møllersen.

USA er så viktige for internasjonal handel at de vil kunne stoppe TISA også om de vil

TISA er også en internasjonal avtale, men i motsetning til andre handelsavtaler tar denne for seg regler for handel i tjenester.

– USA er så viktige for internasjonal handel at de vil kunne stoppe TISA også om de vil, men så langt har det ikke kommet noen konkrete signaler om det, sier Møllersen.

Attac kan se tilbake på 2016 og konstatere at de oppnådde et viktig mål når TTIP nå ikke blir noe av. Men Møllersen kan styre begeistringen.

– Vår motstand mot TTIP og TISA handler ikke om en motstand mot handelsavtaler, men om at vi mener at internasjonal handel kan utføre på en mer rettferdig måte, sier han.

Og så langt er det lite som tyder på at handelen vil bli mer rettferdig når USA skal settes først - always and everywhere.

Møllersen tror den internasjonale handelen står foran en epoke med mange bilaterale avtaler.

– Det er kommet ganske klare signaler om at dette er strategien. Men Trump er jo bevisst vag og tvetydig i sine uttalelser, så hva det blir til konkret får vi se. Det eneste vi er rimelig sikre på er at prioriteringene hans ikke er de samme som Attac jobber for, sier han.

Powered by Labrador CMS