Samfunn

Danske lokalpolitikere blir overkjørt av mektige byråkrater i de store regionene

Publisert Sist oppdatert

Danmark har med sine ti år gamle storregioner og relativt få kommuner vært en inspirasjon for både region- og kommunereform i Norge.

På tirsdag er det lokalvalg i Danmark. Da skal det velges inn medlemmer til de fem mektige regionrådene som hver har 41 medlemmer.

Men ifølge en rekke lokalpolitikere som har uttalt seg til Altinget og en spørreundersøkelse blant danske politikere som sitter i et regionråd, er det ikke de som peker ut en retning og tar de største beslutningene:

– Makten ligger hos embedsmennene, sier Radikale Venstre-politiker Charlotte Fischer til avisen.

Fischer har sittet 8 år i regionsrådet i Region Hovedstaden. Hun får støtte fra Lise Müller i Sosialistisk Folkeparti som er klar på at det er embedsmennene som har initiativet og som kommer med innstillingene.

– Demokratiet lider i regionene. Hvis jeg ser tilbake på de siste 8 år jeg har sittet i regionsrådet, så har det ikke vært stort politisk rom for oss, sier Müller til avisen.

I spørreundersøkelsen (hvor 135 av totalt 205 regionspolitikere har deltatt) går det frem at over 60 prosent av de spurte sier seg helt eller delvis enig i at embetsmennene i egen region har for stor makt.

For komlekse saker

Ifølge Fischer er det største problemet at politikerne ikke makter å sette seg inn i det relativt komplekse sakene som byråkratene kommer med. Dermed ender de som skal ta avgjørelser med å stole på embetsverkets anbefalinger.

Samtidig tror de det er regionenes oppbygging og organisering, blant annet med en rekke midlertidige utvalg hvor man aldri har tid til å drøvtygge politikken, som er med på å forsterke problemet.

I motsetning til politikerne på Christiansborg har ikke lokalpolitikerne store sekretariater med eksperter og akademikere som kan bistå med tolkning og kommunikasjon.

Regionreform

Stortinget behandlet 8. juni regionreformen og fra 2020 vil det være 11 fylker inkludert Oslo.

Powered by Labrador CMS