Samfunn

En FN-rapport har identifisert hundrevis av menneskerettighetsbrudd i Den sentralafrikanske republikk som er å regnes som krigsforbrytelser.

Flyktninghjelpen roper varsku om glemte flyktningkriser

Afrikanske land topper listen over verdens ti mest neglisjerte fluktkriser.

Publisert Sist oppdatert

Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo kommer høyest på Flyktninghjelpens liste over glemte kriser hvor mennesker er på flukt.

Se fullstendig liste nederst i saken

– Dette er fluktkriser vi ikke bare har glemt, men som det internasjonale samfunnet aldri har vist tilstrekkelig vilje til å løse. Mange av de fordrevne har flyktet fra sine hjem gjentatte ganger og for hver gang blir de stadig mer sårbare, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Mangel på økonomisk støtte til å møte de mest grunnleggende behovene for nødhjelp, lite medieoppmerksomhet og manglende politisk vilje til å løse krisene kjennetegner landene som topper Flyktninghjelpens liste over neglisjerte fluktkriser.

Pengene har uteblitt

I fjor bidro givere med bare 38 prosent av pengene som FN og humanitære partnere ba om for å møte de aller mest prekære behovene for nødhjelp i Den sentralafrikanske republikk.

På tross av løfter om støtte på en giverlandskonferanse i Brussel i november i fjor har pengene uteblitt. Landet innehar også bunnplasseringen på FNs utviklingsindeks.

– Én av fem sentralafrikanere er fordrevet fra hjemmet sitt, men fluktkrisen i Den sentralafrikanske republikk når sjelden mediene, pengene til nødhjelp uteblir og det siste halvåret har volden igjen økt i landet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Økonomisk støtte til mennesker i nød må være basert på behov og ikke våre egeninteresser

Etter Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo, følger Sudan, Sør-Sudan, Nigeria, Jemen, Palestina, Ukraina, Myanmar og Somalia på Flyktninghjelpens liste.

Ekstrem fattigdom

Alle de fem øverste fluktkrisene utspiller seg i Afrika, i områder som allerede er preget av ekstrem fattigdom og underutvikling.

LES OGSÅ: – Utviklingspolitikk er mer enn bistand

De som må flykte fra hjemmene sine har som regel ikke ressurser til å reise lenger enn til nærmeste naboland og et stort antall er på flukt i eget land.

– At disse menneskene ikke når frem til våre egne dørterskler, gir ingen rett til å lukke øynene for de lidelsene som utspiller seg og fratar oss ikke ansvaret for å hjelpe, sier Egeland og legger til:

– Økonomisk støtte til mennesker i nød må være basert på behov og ikke våre egeninteresser. I tillegg må vi jobbe for langsiktige politiske løsninger som kan løfte land ut av en negativ spiral med vold, krig og fattigdom.

De ti mest neglisjerte fluktkrisene:

  1. Den sentralafrikanske republikk
  2. DR Kongo
  3. Sudan
  4. Sør-Sudan
  5. Nigeria
  6. Jemen
  7. Palestina
  8. Ukraina
  9. Myanmar
  10. Somalia

Fakta om listen

Hvert år presenterer Flyktninghjelpen en oversikt over verdens mest neglisjerte fluktkriser.

Lista er basert på følgende kriterier:

  • Mangel på politisk vilje: Dette inkluderer både mangel på politisk vilje blant de væpnede aktørene på bakken til å beskytte sivile og gå inn i fredsforhandlinger, men også internasjonale aktørers manglende vilje eller mulighet til å søke politiske løsninger.
  • Mangel på medieoppmerksomhet: Under utarbeidelsen av lista har medieoppmerksomheten rundt en konflikt blitt målt ved hjelp av medieovervåkningsfirmaet Meltwater. Potensiell medierekkevidde for engelskspråklige artikler om fluktkrisene i 2016, er deretter delt på antallet fordrevne, for å se medieoppmerksomheten i sammenheng med krisens omfang.
  • Mangel på økonomisk støtte: Hvert år setter FN og humanitære partnere sammen en appell om finansiering for å dekke de mest prekære behovene. Men hvor stor andel av appellen som blir finansiert varierer fra krise til krise. Prosentandelen av appellene som ble finansiert i 2016 har her blitt brukt som en indikator for mangel på økonomisk støtte.

Alle land som har mer enn 100.000 fordrevne har blitt analysert.

Powered by Labrador CMS