Samfunn

Ulven er i Norge rødlistet som kritisk truet art.

Forskere i strupen på Stortingets ulvemål

Målet om å redusere ulvebestanden ned mot fire til seks valpekull i året, er så lavt at det strider mot internasjonale forpliktelser, hevder forskere.

Publisert Sist oppdatert

Ulven er i Norge rødlistet som kritisk truet art.

– Det er åpenbart at når en bestand er kritisk truet og man har et bestandsmål som sier at den skal være kritisk truet i all fremtid, er ikke målet i tråd med intensjonene i Bern-konvensjonen, sier forsker John Linnell ved forskningsstiftelsen Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Aftenposten. Sammen med kolleger fra Tilburg universitetet i Nederland skrev han en artikkel publisert i Journal of International Wildlife Law and Policy i februar, hvor det heter at Norges ulvemål helt klart bryter med konvensjonen.

Stortinget behandler tirsdag et forslag fra regjeringen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om å endre rovviltforskriften slik at hjemmelsgrunnlaget utvides med formuleringene i naturmangfoldslovens paragraf 18 b og c.

Det innebærer at det åpnes for lisensjakt på ulv også ut fra hensynet til eiendom og offentlige og allmenne interesser, og ikke kun ut fra hensynet til beitedyr.

Senterpartiet stiller mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) for håndteringen av ulvesaken.

Helgesen ønsker ikke å kommentere påstandene fra forskerne.

Powered by Labrador CMS