Samfunn

I kommuner med færre enn 5.000 innbyggere får åtte av ti sykehjemsplass innen 15 dager. I kommunene med 50.000 eller flere innbyggere er tallet fire av ti.

Innbyggerne i store kommuner venter lengst på omsorgstjenester

Ventetiden er særlig lang for plass på institusjon.

Publisert Sist oppdatert

Innbyggerne i store kommuner må vente klart lenger på omsorgstjenester enn dem bosatt i små, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kommunene har et generelt ansvar for at de som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester.

De skal blant annet sørge for at det finnes tilbud om helsetjenester i hjemmet, praktisk bistand og plass i institusjon for dem som trenger det, for å ivareta pleie- og omsorgsbehov.

Vente lenge for sykehjemsplass

I alt blir 50 prosent av alle søknader om langtidsopphold i sykehjem som norske kommuner innvilger, iverksatt i løpet av 15 dager fra søknaden er registrert. Det er betydelige forskjeller mellom små og store kommuner.

I kommuner med færre enn 5.000 innbyggere får åtte av ti sykehjemsplass innen 15 dager. I kommunene med 50.000 eller flere innbyggere er tallet fire av ti.

Hele 77 prosent av søknadene om helsetjenester i hjemmet (tidligere kalt hjemmesykepleie) blir iverksatt før det er gått 15 dager. Det er klare forskjeller i ventetid etter kommunestørrelse.

I små kommuner blir om lag 90 prosent av søknadene som er innvilget iverksatt raskt. I de store kommunene gjelder dette om lag 70 prosent av søknadene.

Noe lengre ventetid for hjemmehjelp

Om lag 60 prosent av søknadene om praktisk bistand til daglige gjøremål, også kalt hjemmehjelp blir iverksatt før det er gått 15 dager. Her er det også forskjeller mellom små og store kommuner i hvor mange som må vente lenge på å få hjelp.

Nær 76 prosent av søknadene om praktisk bistand til daglige gjøremål som er innvilget i de minste kommunene, blir iverksatt innen 15 dager, mens tallet er 54 prosent i de største kommunene.

Powered by Labrador CMS