Samfunn

Bilde er av en markering av at det er to år siden angrepet på Bataclan 13 november 2015.

Kampen mot terrorisme ses på som viktigere enn klimautfordringen

Publisert Sist oppdatert

I det som er omtalt som den største undersøkelsen av holdninger til fornybar energi noensinne, går det frem at 82 prosent støtter et mål om 100 prosent fornybar kraftproduksjon. Men klimaendringene blir rangert som den nest viktigste saken i verden etter terrortrusselen.

Det er det danske selskapet Ørsted som står bak undersøkelsen Green Energy Barometer utført av PR-selskapet Edelman Intelligence. Ørsted har gått fra å være en av de mest kull- og oljeintensive kraftprodusentene i Europa til å bli en av de grønneste de siste ti årene.

26.000 mennesker i 13 land er spurt. Norge inngår ikke, men det gjør Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Nederland, Polen, Sør-Korea, Sverige, Taiwan, Storbritannia og USA.

Kineserne har troen

Undersøkelsen leverer flere overraskelser. For eksempel er troen på at verden kan bli grønnere aller størst i Kina. Der svarer 93 prosent av verden burde «gå» på helt grønn energi. Og det er også i Kina at størst andel spurte vil fase ut kull som energikilde.

I Japan, hvor troen på fornybarmålet er lavest, svarer 73 prosent det samme. Polske myndigheter ser også ut til å kjempe en tøff kamp mot egen befolkning. Der svarer 80 prosent at det er viktig å skape en 100 prosent fornybar verden. Samtidig er det bare 59 prosent av polakkene som mener egne myndigheter må bli mer ambisiøse på dette feltet.

Støtten i de fleste landene henger sammen med effektene utbyggingen kan få for arbeidsmarkedet. 73 prosent mener videre utbygging vil få fart på økonomien og skape flere jobber. Litt færre, om lag 69 prosent, er oppriktig bekymret for klimaendringene.

Litt overraskende er det likevel at støtten ser ut til å være størst blant de eldste (86%) og lavest (men likevel 80 prosent) blant de yngste.

Terrorsaken haster mest

Undersøkelsen bekrefter også en del oppleste og vedtatte sannheter. Mennesker med liberale holdninger mener målet er viktigere (89%) enn mennesker med konservative holdninger (76%). Og de mer mer utdanning synes også å være vektlegge fornybarmålet litt tyngre enn de med lite utdanning.

De spurte har svart på hva de mener er de mest presserende sakene i verden for tiden. Og 66 prosent svarer klimaendringer. Det er godt bak det som blir sett på som viktigst. Hele 73 prosent mener det er terrorisme. På plass tre til fem kommer eldrebølgen, tilgang på gode helsetjenester og økonomisk vekst og sysselsetting med henholdsvis 44, 42 og 40 prosent (flere svar var mulig).

Powered by Labrador CMS