Samfunn

Oljeplattformen Deepsea Atlantic produserer for tiden på Johan Sverdrup-feltet.

Oljenachspielet blir betydelig bedre for Statoil enn for leverandørene

Kostnadsanslaget for utbygging av Johan Sverdrup fase 2 halvert. Samtidig viser nye tall at offshore-rederiene har tapt 40 milliarder kroner de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Da man oppdaget Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden 160 kilometer vest for Stavanger i 2010 og senere fikk bekreftet at dette var et felt av en betydelig størrelse i 2011, var det i grevens tid.

Det var lenge siden det var funnet store felt i Nordsjøen, praten gikk høyt om at oljealderen var på hell.

Men så kom «The North Sea Giant» som Statoil kaller det. Johan Sverdrup var så enormt at det i hvert fall skulle bli nok til en siste fest med gjengen. Statoils egne anslag ligger på mellom 1,9 og 3 milliarder fat oljeekvivalenter, noe som gjør det til det største industriprosjektet i Norge de neste 50 årene.

Lettet på sløret

Utbyggingen er delt i to faser. Den første fasen er ventet å skape jobber for over 50000 årsverk når feltet er klar til å starte produksjonen i 2019.

Og i dag lettet Statoil litt mer på sløret og kunne offentliggjøre flere av planene for fase to, som etter planen skal være klar for produksjon i 2022.

Det ligger an til at flere industriaktører, som Aker Solutions, Kværner og Siemens får store kontrakter.

– Leverandørene i Johan Sverdrup-utbyggingen har demonstrert vilje og evne til å utvikle gode løsninger sammen med oss. Bidragene har vært helt sentrale for de forbedringene vi har oppnådd så langt. Det er gledelig å se at dette er en trend som videreføres i de tildelte FEED-kontraktene. Og vi ser at norske leverandører er konkurransedyktig i et internasjonalt marked, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup i Statoil, Kjetel Digre.

Men festen er kraftig nedskalert.

Mens de tidlige anslagene pekte på et investeringsbehov på rundt 100 milliarder kroner, ligger dagens estimat mellom 40 og 55 milliarder kroner.

– Kvalitet i gjennomføringen av fase 1 og forbedringsarbeidet vi har gjennomført sammen med partnerne og leverandørene på fase 2 har styrket lønnsomheten. Nullpunktsprisen for hele feltutbyggingen er nå under 25 dollar fatet og med en ambisjon for en utvinningsgrad i verdensklasse på 70 % sier Digre.

Harde kostnadskutt

Dermed har Statoil fått godt betalt for de kraftige rundene med kostnadskutt som næringen har vært igjennom de siste årene. Fallet i oljeprisen har nok også bidratt til å få leverandørene til å innse alvoret i situasjonen.

Samtidig viser tall fra Rederiforbundets konjunkturrapport som ble presentert mandag at lønnsomheten i offshorerederiene har stupt de siste årene.

Totalt har offshorerederienes inntekter falt med 40 milliarder kroner.

Hvis prognosene slår til, ender inntektsfallet på 50 prosent bare siden fallet i oljeprisen i 2014, skriver Sysla Maritime.

Johan Sverdrup-feltet

Fase 1

  • Omfatter utbygging av fire plattformer, tre undervannsinstallasjoner for vanninjeksjon, kraft fra land, eksportrørledninger for olje (Mongstad) og gass (Kårstø).
  • Under utbygging. Rundt 40 % av utbyggingen fullført
  • Over 60 milliarder kroner tildelt i kontrakter. Over 70 % leverandører med norsk fakturaadresse.
  • Investeringsestimat: 97 milliarder kroner
  • Break-even fase 1: Under 20 dollar per fat.
  • Produksjonsoppstart sent 2019

Fase 2

  • Omfatter utvikling av ytterligere en prosessplattform til feltsenteret + satelittområdene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen samt kraft fra land til Utsirahøyden 2022.
  • Passert beslutning om videreføring DG2.
  • Investeringsbeslutning (DG3) og innlevering av plan for utbygging og drift: Andre halvår 2018.
  • Investeringsestimat: 40 – 55 milliarder kroner
  • Break-even: Under 30 dollar per fat
  • Produksjonsoppstart 2022

Full felt (Fase 1 + Fase 2)

  • Omfatter både fase 1 og fase 2 utbygging Johan Sverdrup.
  • Ressursanslag: 2,0 – 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter
  • Break Even: under 25 dollar fatet.

Kilde: Statoil

Powered by Labrador CMS