Samfunn

Mellom 60 og 70 medlemmer av nynazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen inntok Kristiansands gater den 29. juli. Her fra en demonstrasjon i Stockholm tidligere i år.

Krever svar fra justisministeren

Flere stiller spørsmål ved de politifaglige vurderingene som ble gjort da nynazister fikk demonstrere i Kristiansand lørdag. – Jeg stiller meg spørrende til om justisministeren er villig til å ta nødvendige grep for å lykkes med å hindre demonstrasjoner som dette, sier medlem av Kristiansand bystyre, Mira Svartnes Thorsen.

Publisert Sist oppdatert

– Den nordiske motstandsbevegelsen sprer hatefulle ytringer som oppfordrer til forfølgelse av personer, basert på etnisitet og seksuell orientering. Jeg syns det er forstemmende at justisministeren ikke umiddelbart kobler demonstrasjonen i Kristiansand om lovverket vi har om ytringsfrihetens grenser, sier Mira Thorsen som sitter i Kristiansand kommunestyre for Miljøpartiet de grønne. Kommentaren er en reaksjon på demonstrasjonen som Den nordiske motstandsbevegelsen arrangerte i Kristiansand lørdag 29. juli.

Organisasjonen, som opprinnelig søkte om tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad fikk avslag av politiet i Østfoldbyen. Dette stoppet ikke organisasjonen, og lørdag formiddag ble både innbyggere og turister i sørlandsbyen møtt av 60 uniformerte nynazister som kom marsjerende under parolen ”Knus homolobbyen”, midt i Kristiansand sentrum. Politiet på sin side mener de håndterte situasjonen på en god måte, noe justisminister Per Willy Amundsen stiller seg bak.

Jeg tror ikke det er så vanskelig å stoppe slike demonstranter, men stiller meg spørrende til om justisministeren er villig til å ta nødvendige grep for å lykkes med det

Nå krever flere svar fra justisministeren på hvordan demonstrasjoner som dette vil bli mottatt i fremtiden. Svartnes Thorsen har har tatt initiativ til underskriftskampanjen Okkupasjon av Torvet i Kristiansand 29.07- vi krever svar og handling fra Politidirektøren, Justisministeren og Statsministeren, som i skrivende stund er undertegnet av 318 personer. Hun frykter lørdagens demonstrasjon skal åpne for at flere ekstremistiske organisasjoner velger å ta til gatene i uanmeldte demonstrasjoner, men tror politiet vil reage annerledes dersom demonstrantene er islamister:

– Jeg tror ikke det er så vanskelig å stoppe slike demonstranter, men stiller meg spørrende til om justisministeren er villig til å ta nødvendige grep for å lykkes med det. Både ekstreme islamister, nazister og tilhengere av andre ekstreme grupperinger må holdes i sjakk av en aktiv ordensmakt. Jeg tror både politi og andre ville reagerte på helt andre måter om svarte og hvite ISIS-flagg hadde vaiet på Torvet. Og godt er det, de er- om mulig- enda mer usmakelige enn nazistene, mener Svartnes Thorsen.

Arresterte tilskuer

Den nordiske motstandsbevegelsen regnes for å være den største nynazistorganisasjonen i Norden, og beskrives av svensk etteretning som en betydelig sikkerhetstrussel mot landet. Flere av demonstrantene som møtte opp i Kristiansand er tidligere voldsdømt. Bare det siste året skal medlemmer fra gruppen ha stått bak to drap og tre bombeattentat i Sverige og Finland. Den eneste som ble arrestert under demonstrasjonen var imidlertid Ole Bernt Tellefsen, som ikke ville flytte seg fra gaten da nynazistene kom marsjerende

Når politiet setter håndjern på en fredelig mann i gata, er det et tegn på at politiet er uforberedt på denne typen demonstranter

Svartnes Thorsen syns det er merkelig at Tellefsen ble lagt i håndhjern av politiet. Hun mener politiet burde stanset de norske og svenske demonstrantene i byen da de fikk nyss om at organisasjonen skulle marsjere:

– Vi må beskytte innbyggerne våre gjennom lovverket. Når politiet setter håndjern på en fredelig mann i gata, er det et tegn på at politiet er uforberedt på denne typen demonstranter og at vi må få på plass flere ressurser, og en tydelig instruks om at også ytringsfriheten har grenser. Vi kan ikke tillate uniformerte og flaggbærende nazister i gatene. De bør snakkes med, men ikke få gå i gatene å spre falske påstander, sier Svartnes Thorsen.

Heller ikke stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, er fornøyd med måten politiet og justisministeren så langt har håndtert situasjonen på:

– Skal utenlandske nynazister kunne demonstrere i Norge uten tillatelse og med budskap om å knuse homofile, et budskap som hvis det hadde vært fremført av muslimer hadde blitt fordømt og ansett som en reell trussel? For det er det jo, sier Karin Andersen (SV).

Hun stiller spørsmål ved om nynazisme og rasisme er i ferd med å bli en stueren ideologi hos norske myndigheter:

– Skal nynazistene beskyttes mot at noen tar til motmæle? Ytringsfrihet er ikke ”rett til å ikke bli motsagt” eller rett til å true eller demonstrere ulovlig. Fortsetter dette, vil nazistene kunne marsjere med politiets beskyttelse, mens befolkningen nektes å ta til gatene, som i Fredrikstad, og blir arrestert hvis de gjør det. Skal vi stoppe terror, må vi stoppe nynazister og islamister. Hva gjør egentlig regjeringen med dette?, spør Andersen.

Det kan ikke være slik at en justis- og beredskapsminister går inn og overprøver politiets operative vurderinger

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen sier han forstår at folk reagerer på at ekstremister får spre sitt budskap, men gjentar at han har tillit til de politifaglige vurderingene som ble tatt i forbindelse med demonstrasjonen i Kristiansand 29. juli:

– Det kan ikke være slik at en justis- og beredskapsminister går inn og overprøver politiets operative vurderinger. Norge er et grunnleggende trygt land, og PST har meget god oversikt over ekstremister og deres kapasitet. Regjeringen har en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme som er under jevnlig revisjon. Regjeringen er svært opptatt av å bekjempe alle former for ekstremisme, skriver Amundsen i en epost.

Powered by Labrador CMS