Samfunn

Kulturlivet vil ikke ligge under fylkene

Flere aktører er sterkt kritiske til regjeringens planer om å overføre ansvaret for 49 kunst- og kulturinstitusjoner til fylkene.

Publisert Sist oppdatert

Mange av de 49 institusjonene som blir berørt, får i dag bevilgninger direkte over statsbudsjettet, skriver Klassekampen. Daglig leder i Tove Bratten i Danse- og teatersentrum frykter å bli en salderingspost og havne bak helse, skole og samferdsel i køen.

– En av de aller viktigste kulturpolitiske oppgavene for Stortinget er å opprettholde infrastruktur og mulighetene for å drive med profesjonell kunstnerisk virksomhet over hele landet. Med dette forslaget kan regjeringen komme til å rasere noe som det har tatt 30 til 40 år å bygge opp, sier Bratten. Organisasjonen hun leder samler 106 aktører innen fri scenekunst, og mange av medlemmene er blant de gruppene staten vil overlate til fylkene.

– Vi har valgt disse aktørene først og fremst fordi det er lokale tilbud som staten kun gir tilskudd til, altså at staten ikke er inne på eiersiden, sa statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet til NRK tidligere i uken.

Norsk Teater- og orkesterforening (NTO) mener forslaget er forhastet og frykter også at desentraliseringen kan føre til mindre kunstnerisk frihet.

Powered by Labrador CMS