Samfunn

Flere regionale nivåer kan gå utover beredskapen.

Kun 3 av 22 statlige virksomheter har sammenfallende grenser

Publisert Sist oppdatert

En kartleggting viser at det begynner å bli mange regionale nivåer i Norge. Men i Difi tar man det med stor ro.

– Dette er et begrenset problem, men det kan gi noen utfordringer.

Det sa Difi-sjef Steffen Sutorius da han presentert den nye Difi-rapporten "Hva skjer med regional statsforvaltning? Utviklingstrekk, drivkrefter og muligheter" under Forvaltningskonferansen onsdag formiddag.

Mens daglig leder Geir Vinsand i NIVI Analyse som har bidratt med bakgrunnanalyser i rapporten setter flere spørsmålstegn til rekken med overdekkende regionale nivåer innen beredskap, mener Sutorius at det er vanskelig å se hvordan forskjellige regionale nivåer resultater i dårligere løsninger i forvaltningen.

I rapporten går det frem at det finnes ti statlige etater som operer i fem regioner og seks som er til stede i seks regioner. Politietaten er tilstede i 12 regioner, mens det går mot 11 fylkesmannsembeter. NAV har 19 regioner og DSB 20 regioner.

Vinsand omtaler situasjonen som «grenserot på Østlandet».

– Det nye fylket Viken går på tvers av tre politidistrikter. Hvordan fant de på det der på Stortinget? Har de undersøkt det? – Nei, harselerer han fra scenen under konferansen.

– Det er et rimelig fragmentert bilde for å si det mildt, sier han.

Vinsand er bekymret for beredskapen på hele det sentale Østlandet.

Sutorios vedkjenner at det for politiet kan være gode grunner for å ha lokaler i nærheten av der ting skjer, men hovedretninger fremover blir færre ansatte på de regionale kontorene ved etatene, tror han.

De siste årene har flere store etater, som politiet, NAV, Vegvesenet og Skatteetaten startet på tunge omstillinger som ofte har medført redusert bemanning i mer grisgrendte strøk.

– Det er ingen tvil om at digitaliseringen i mange tilfeller krever mindre tilstedeværelse, sier Sutorius.

Et sentralt spørsmål er hvilken merverdi det tilfører etaten å ha lokal tilstedeværelse.

– Og ofte ser vi at det ikke er nødvendig. Se på banksektoren, de har lagt ned regionkontorer. Så lenge det er et godt sentrert fagmiljø, kan man i prinsippet lokalisere etaten hvor som helst, sier han.

Powered by Labrador CMS