Samfunn

HVITE BØKER: EU-president Jean-Claude Juncker legger i disse dager siste hånd på arbeidet med en egen hvitebok for EUs framtid. Målet er at EUs regjeringssjefer selv må velge hvilken retning de vil at EU skal gå ut fra ulike alternativer.

Lager hvitebok for EUs framtid

EU-lederne må tette igjen gapet «mellom løfter og levering». Det vil være EU-president Jean-Claude Junckers hovedbudskap når han om noen uker skal starte arbeidet med å rigge EU for framtida.

Publisert Sist oppdatert

Jean-Claude Juncker jobber med å få på plass en egen «hvitebok» – eller håndbok – om EUs framtid. Og det pirrer nysgjerrigheten blant Brussels mange byråkrater.

Europa befinner seg i en eksistensiell skvis om dagen, med Brexit og en ny EU-fiendtlig president i Det hvite hus. Dessuten står flere sentrale EU-land foran særdeles viktige valg både i Nederland, Frankrike, Tyskland og Italia – der forholdet til unionen vil settes på prøve dersom høyrekrefter og populister vinner fram.

Men i Brussel er det EU-president Junckers varslede «hvitebok» som er «talk of the town» for tiden, skriver Politico.

Juncker har sagt at han vil presentere et såkalt «White Paper» – en hvitebok – i forbindelse med markeringen av EUs 60 års jubileum i Roma i slutten av måneden.

Love mindre – gjøre mer

EU-kommisjonen presidentens oppfordring til EUs ledere vil være å enten love mindre eller gjøre mer. Hans budskap er å ikke overbelaste EU-institusjonene med arbeid de ikke kan levere på, skriver Politico.

Hvordan ser du det europeiske prosjektet utvikler seg i løpet av de neste 10 årene?

Juncker vil sørge for at EUs institusjoner har makt og myndighet til å gjennomføre beslutninger de er ansvarlige for. Som for eksempel å gi EU verktøyene som trengs for å eliminere arbeidsledighet blant ungdom – eller omvendt; å stoppe å love at man skal gjøre akkurat det. Poenget til Juncker er at EU må velge. EU må prioritere innsatsen mye strengere.

Hvitebokas formål er å skape en ny debatt om Europas fremtid i en tid med krise. Men foreløpig holder Juncker og hans folk kortene tettt til brystet, og ryktene om innholdet går derfor varmt rundt i Brussel om dagen.

Ifølge andre EU-kommisærer har Juncker satt opp følgende problemstillinger i arbeidet med hviteboka.

  • Se fremover, hvordan ser du det europeiske prosjektet utvikler seg i løpet av de neste 10 årene?
  • Hva er driverne bak denne endringen?

Fem alternative veier til Rom

Det som er kjent, ifølge Politico, er at Juncker vil presentere flere alternative veier til framtiden – og der EU-landenes ulike regjeringer må velge den veien de mener er best innen utgangen av 2017. Alternativene vil variere fra et fullstendig føderalt og integrert EU til et slags to-trinns Europa der noen land er mer «innenfor» enn andre. Et annet alternativ kan være et Europa som fungerer kun som en frihandelssone, sa Juncker i en tale han holdt i forrige uke.

Onsdag formiddag kunne Politico presentere de fem ulike alternative scenarioene Juncker & co trekker opp i hviteboka:

  • «Fortsett som i dag»
  • «Ingenting annet enn det indre markedet»
  • «De som vil gjøre mer»
  • «Å gjøre mindre mer effektivt»
  • «Å gjøre mye mer – sammen»

Mens EU-kommisjonens president og hans medarbeidere er i innspurten med å finpusse de ulike alternativer til hvordan EU skal utvikle seg over de neste 10 årene, øker spenningen i Brussel om hva som kommer. Horder av EU-byråkrater, fra den uvesentligste junior og hele veien opp kommisjonærene, er på desperat jakt etter en sniktitt på Junckers planer, ifølge Politico.

For Juncker mener visst alvor, ifølge ryktene. Den italienske avisen La Repubblica rapporterte nylig at Juncker var klar for å gå av, dersom hans hvitebok ikke faller i god jord hos EU-landenes regjeringssjefer. Selv benekter han at han vil sette saken på spissen på en slik måte.
– Jeg vil ikke gå av, var alt Politico fikk ut av Juncker tirsdag kveld.

Dette virker kun som tankesmie-trening

På et møte med et knippe EU-kommissærer tirsdag sa Juncker at han vil ha debatt og innspill til hviteboka gjennom året. Han planlegger å bruke mye tid på den i sin årlige «State of the Union»-tale i september, og håper å få vedtatt den under et EU-toppmøte i desember, skriver Politico.

Men hviteboka møter kritikk allerede før den er presentert.

En EU-diplomat sier følgende til Politico:

– Dette virker kun som tankesmie-trening om ulike nivåer av integrasjon. Her mangler det ambisjoner og det ser ut til at man vil unngå å foreslå relevante endringer i EUs underliggende traktater.

For Juncker, er nøkkelen til å få til en riktig balanse: Er han for ambisiøs, vil han bli anklaget for drømmetenkning og hviteboka avvist. Hvis han mangler ambisjoner, vil han møte kritikk for, vel, manglende ambisjoner.

Derfor ser det foreløpig ut til at Juncker & co spiller trygt ved å gi EU-ledere mulighet til å velge ut fra flere alternativer, mens han selv da kan vente og se hva som skjer.

Powered by Labrador CMS