Samfunn

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Miljøministeren vil ha kommune-dugnad for å redusere matsvinn

Hvis matsvinn var et land, ville det hatt verdens tredje største utslipp av klimagasser.

Publisert Sist oppdatert

En tredel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet.

I Norge kaster en forbruker 42 kilo mat som kunne vært spist hvert år. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kilo per år.

Fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner som samlet representerer hele verdikjeden for mat, undertegnet i juni i år en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Nå skal myndighetene rekruttere offentlige virksomheter og kommuner til arbeidet med å redusere matsvinn.

– Den store oppslutningen viser at matbransjen tar dette på alvor og at de ser verdien av samarbeid for å redusere matsvinn, skriver regjeringen på sine nettsider.

Kaste mindre mat

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen inviterer de store dagligvarekjedene og en rekke andre, norske bedrifter til å signere en erklæring der de slutter seg til målene i bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn tirsdag.

40 bedrifter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare står klare til å signere tilslutningserklæringer. Bedriftene skal kartlegge og rapportere på matsvinn.

De skal også gjennomføre tiltak for å redusere matsvinn i egen bedrift og samarbeide om tiltak på tvers av verdikjeden. Matbransjen skal videre iverksette tiltak som kan bidra til at forbrukerne kaster mindre mat.

Blant annet signerer konsernsjef for Norgesgruppen, Runar Hollevik, kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i REMA og kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i COOP erklæringer der de slutter seg til bransjeavtalen.

I tillegg signerer representanter for en rekke andre store, norske industribedrifter avtalen.

Powered by Labrador CMS