Samfunn

Oljekrisen ga Norge noen magre år. Men krisen i norsk økonomi er definitivt over, ifølge eksperter.

Nesten 24.000 flere i arbeid nå enn i fjor

Etter to og et halvt år med svak vekst har økonomien gjort et uventet stort byks i positiv retning i år, ifølge SSB.

Publisert Sist oppdatert

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for fastlands-Norge økte sesongjustert med 0,7 prosent i andre kvartal, og fortsatte dermed samme vekst som kvartalet før. Det viser den seneste oversikten fra Statistisk sentralbyrå.

Oppgangen kom etter to og et halvt år med svak vekst, og er noe høyere enn det som var forventet av konsensus og Norges Bank.

De fleste områder i økonomien viser nå vekst, ifølge oversikten. Bruttoproduktet i utvinning og rørtransport av olje og gass, samt utenriks sjøfart gikk også klart opp, etter en nedgang i første kvartal.

Det bidro til at veksten i samlet BNP ble på hele 1,1 prosent i andre kvartal, mot bare 0,2 prosent kvartalet før.

Før de nye tallene ble presentert skrev meglerhuset Nordea Markets i et notat at slik vekst vil være «nok et tegn på at den oljerelaterte nedturen i Norge er historie».

Blant de viktigste tallene som ble presentert torsdag var de foreløpige beregningene for sysselsettingen, som har vært et hett tema i valgkampen.

Og tallene vil glede Erna Solberg og resten av den sittende regjerignen.

De viser nemlig at den sesongjusterte sysselsettingen økte med 0,4 prosent, eller om lag 10.600 personer i andre kvartal. Økningen kommer etter mer enn to år med svært beskjeden vekst.

Det er nå omtrent 23.700 flere sysselsatte i Norge enn i samme kvartal i fjor.

Veksten kommer i hovedsak innenfor bygg- og anleggsvirksomhet, forretningsmessig tjenesteyting og overnattings- og serveringsvirksomhet. Samtidig ser det ut til at nedgangen i petroleumsvirksomhet og oljerelaterte tjenestenæringer har avtatt noe, ifølge SSB.

Powered by Labrador CMS