Samfunn

Leder av Framtien i våre hender, Anja Bakken Riise.

– Nobelstiftelsen investerer i våpen, tobakk og kull

Safran AS og Northrop Grumman Corp er noen av våpenprodusentene Nobelstiftelsen har investert i, ifølge Framtiden i våre hender.

Publisert Sist oppdatert

Samme dag som Nobels fredspris blir delt ut går Framtiden i våre hender ut med en liste over selskaper de mener Nobelstiftelsen har investert i. Listen inkluderer våpenprodusentene Safran AS, Northtrop Grunman Corp og SAAB AB, tobakksprodusenten British American Tobacco og det sterkt forurensende kullselskapet RWE.

– Det er et paradoks at de deler ut fredspriser for klimaforkjempere og menneskerettighetsaktivister, men også er med på å finansiere det prisvinnerne kjemper mot, sier leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise til NRK.

Oljefondet har tidligere trukket seg ut av investeringer i disse selskapene på grunn av etiske retningslinjer.

Nobelstiftelsen svarer ikke direkte på investeringene i våpen, kull eller tobakk, men forteller NRK at de setter høye krav til etiske problemstillinger.

– Vi har en ambisjon om å gå for bærekraftige investeringer. Derfor vurderer vi å bruke vår posisjon til å gjøre investeringer i prosjekt som bidrar til positiv utvikling, sier Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Powered by Labrador CMS