Samfunn

Vil forenkle samarbeidet mellom politi og forsvar

Slik vil regjeringen sørge for at Forsvaret kan bistå politiet så raskt som mulig.

Publisert Sist oppdatert

– Samfunnets samlede ressurser må utnyttes best mulig, og det er viktig at Forsvaret og politiet samarbeider godt om beredskap, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) om bakgrunnen for den nye instruksen om bistand mellom politi og forsvar.

Søreide sier det er viktig at rutinene for å utløse bistand fra Forsvaret er enkle og effektive, og at denne instruksen sikrer at det er rutiner for politisk styring og kvalitetssikring.

– I tillegg fastsetter instruksen klare rolle- og ansvarsforhold mellom aktørene, særlig når det gjelder maritim kontraterror, sier forsvarsministeren.

Kraftig forenkling

Den nye bistandsinstruksen er både forenklet og forkortet og skal sikre at beslutninger blir tatt hurtig. Nå skal alle beslutninger om anmodninger om og innvilgelse av bistand tas i etatene, men Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet kan gripe inn og stanse vedtak om bistand.

På den måten blir nødvendig politisk kontroll og styringsrett ivaretatt, samtidig som det blir mulig for politiet og Forsvaret å iverksette nødvendige tiltak umiddelbart, sier Søreide.

– Sammenlignet med dagens ordning innebærer forslaget en kraftig forenkling, sier statsråden.

Forebyggende arbeid

Dagens sikkerhetslov ble utarbeidet i 1998 og trådte i kraft tre år senere. Den helt nye sikkerhetsloven som regjeringen nå foreslår, er ifølge regjeringstoppene mer moderne og favner bredere enn dagens lov, og tar blant annet mye større hensyn til digitalisering og vår avhengighet av nettet.

– Forslaget til ny sikkerhetslov vil sørge for at vi har de nødvendige virkemidlene for å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser. Slik kan vi på en enda bedre måte forebygge aktiviteter som kan true vår sikkerhet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Den skal sikre mer effektivt forebyggende arbeid mot terror, spionasje og sabotasje, sier statsminister Erna Solberg (H).

Godt samarbeid

Solberg sier beredskap mot terror er sammensatt og krever store ressurser og et godt samarbeid, noe ikke minst erfaringene fra 22. juli 2011 viser. Statsministeren legger til at hun har registrert at samarbeidet mellom Forsvaret og Politidirektoratet ser ut til å være forbedret.

– Jeg er glad forsvarssjefen og politidirektøren nå opplever samarbeidet som godt, sier hun.

Powered by Labrador CMS