Samfunn

Erna Solberg er fast bestemt på å legge frem en ny Sikkerhetslov før sommeren, selv om tiden er knapp. Her er statsministeren og sjef for Marinejegerne Petter Hellesen i en militær rib på Ofotfjorden 19 mai i år.

Legger frem ny sikkerhetslov

En ny sikkerhetslov bankes gjennom statsråd i dag. Spørsmålet er om den nye loven rekker Stortinget før sommerferien trer inn.

Publisert Sist oppdatert

/Oppdatert 16. juni/

En ny sikkerhetslov er klar, og regjeringspartiene ville nok ønsket seg en fiks, ferdig vedtatt lov, før Stortinget tar sommer- og valgkampferie 21. juni.

Men selv om også opposisjonen ønsker nytt lovverk, er en ansvarlig behandling i Stortinget før neste periode utenfor rekkevidde, sier leder for Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt.

Endelig klar

I årevis har politikerne jobbet med å få på plass en ny, nasjonal sikkerhetslov som tar for seg et moderne trusselbilde for både offentlig og sivilt samfunn.

Tidlig denne uken ble Dagens Perspektiv kjent med at arbeidet med den nye loven var ferdig, og at regjeringen planla å legge den frem i statsråd allerede førstkommende fredag 16. juni. Det bekreftet flere regjeringskilder.Fredag morgen kom invitasjonen til pressemøte fra Statsministerens kontor.

Dermed går Stortinget inn i en allerede tettpakket sisteuke – som for øvrig bare er tre dager lang – med nok en omfattende proposisjon av stor samfunnsmessig viktighet på bordet. Med mindre vårsesjonen utvides kommer forslaget imidlertid ikke til å gå gjennom Stortinget før de nye folkevalgte er på plass etter høstens valg.

Anniken Huitfeldt (Ap) mener arbeidet med loven har gått for sakte, men avviser behandling før sommeren. Foto NTB scanpix

Leder av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, «er kjent med at Erna Solberg har varslet at den kommer», men sier til Dagens Perspektiv at det er uaktuelt å få behandlet lovforslaget før neste Storting er på plass. Om det skulle skjedd, måtte proposisjonen blitt lagt frem før påske, mener hun.

– Det er veldig synd at arbeidet har blitt såpass forsinket at Stortinget ikke får vedtatt den før sommeren, for vi trenger et oppdatert lovverk, sier hun til Dagens Perspektiv.

Dagen før planlagt ferieavvikling skal imidlertid Riksrevisjonens knusende kritikken av Høyre/Frp-regjeringens beredskap behandles. Det møtet holdes etter alle solemerker bak lukkede dører. Der kan den nye sikkerhetsloven bli en sentral del av debatten.

Store endringer

Loven er basert på anbefalinger fra det såkalte Sikkerhetsutvalget som leverte utredningen «Samhandling for sikkerhet — Beskyttelse av grunnleggende samfunnsfunksjoner i en omskiftelig tid» til regjeringen i oktober i fjor.

Sikkerhetsutvalget foreslo blant annet å:

  • gi myndighetene muligheten til å utøve kontroll over private selskaper som er av kritisk betydning for nasjonale interesser.

  • opprette et nytt tvisteorgan for konflikter mellom selskap og myndigheter eller mellom ulike myndighetsorgan.

  • gi hvert enkelt fagdepartement ansvar for forebyggende sikkerhet i sin sektor, mens Justisdepartementet og Nasjonal Sikkerhetsmyndighets ansvar som koordinerende og samordnende aktør, styrkes.

  • etablere en mekanisme for å kontrollere og stanse utenlandske oppkjøp av selskaper med kritisk betydning for grunnleggende samfunnsfunksjoner.

(Kilde: Sikkerhetsutvlaget, NTB)

Det har ikke kommet noen lekkasjer om innholdet i forslaget til ny sikkerhetslov, men utredningen har vært gjennom en omfattende høringsrunde - hvor flere sentrale aktører ber om store forandringer.

Powered by Labrador CMS